Pénteken adtak hírt egy fotóval kiegészített lakossági bejelentésről, hogy július közepén, Isaszeg külterületén, a szántóföld és az erdő határán magányosan kóborló barnamedve (Ursus arctos) tartózkodik a Pilisi Parkerdő területén – tudatták a Dunaipoly.hu oldalán.

Kiderült, a hatalmas állatot már korábban is látták a környéken.

László egy május végi napon kocsikázott hazafelé, amikor meghökkentő dologra lett figyelmes.

„Budapest felől autóztam dél tájban Isaszeg irányába – kezdte a Borsnak a férfi – Ahogyan átmentem a vasúti sorompón és elkanyarodtam Isaszeg felé, abban a pillanatban, a kanyartól úgy 200 méterre megláttam egy nagy testű valamit az út szélén, ami mozgásban volt. Komótosan ballagott az úton Nagytarcsa felé, édesanyámnak mondtam is a telefonba, anya, szerintem én egy medvét látok! Elsőre azt hittem, hallucinálok” – mondta a Borsnak nevetve László.

Medve kóborol a főváros környékén (Fotó: Duna–Ipoly Nemzeti Park)

Akkor még megmosolyogták kijelentését

A család és az ismerősök megpróbálták meggyőzni Lászlót arról, hogy egy nagytestű kutyát látott, még vadász ismerőse is csak jót nevetett rajta.
„A vadász ismerősöm ezután viszont azt mondta, hogy valójában a Börzsöny közel van, alig 70 kilométerre, ezért kiküldte az ismerőseit nyomok után kutatni, de nem találtak. Annyiban is hagytam a dolgot” – mosolygott. A napokban viszont, mikor bejárta az internetet az isaszegi medve fotója, rájött: végig igaza volt!

László Pest megyében találkozott a medvével

László Pest megyében találkozott a medvével (Fotó: Bors)

Utánaérdeklődtem rögtön, és kiderült, valóban látták. Említették, hogy többször is visszatér, és a Rákos-patakból iszik, aztán megy vissza a sűrűbe” – sorolta László, aki úgy tudja, felmérték a vadászok, és a becslések szerint durván 350 kilós, négy lábon 150 centi, két lábon közel két és fél méteres az állat.