A megoldást nyújtó állami támogatások egy része akár már a diákévek, vagy közvetlenül azt követően is igénybe vehetőek. A diákok, hallgatók szempontjából a legfontosabb különbség az egyes támogatások között, hogy milyen hosszú társadalombiztosítási jogviszonyt kell felmutatniuk az igényléshez.

A családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a CSOK igénylésénél új és használt építésű ingatlan vásárlásához is elfogadják, ha az igényléshez szükséges 180 napos társadalombiztosítási jogviszony hallgatói jogviszonyból adódik. Fontos azonban, hogy ha a 10 millió forintos támogatás a cél, akkor ez nem érvényes.

Fotó: Shutterstock

A lakásfelújítási támogatásnál egyszerűbb feltételek vannak, ebben az esetben a középfokú és a felsőfokú tanulmányokat is elfogadják, a lényeg, hogy nappali tagozaton tanuljon az igénylő. Emellett itt is elfogadják a diplomás gyedet. A hallgatói jogviszony akár az igénylés pillanatában is fennállhat, ez nem befolyásolja a támogatáshoz jutás esélyét.

Mikor fogadják el a hallgatói jogviszonyt?

Az igazolás akkor fogadható el, ha az igénylő a köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelési-oktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali oktatás keretei között folytat vagy folytatott tanulmányokat – vagyis a külföldi tanulmányok nem számíthatók be. Az igénylés során a hallgatói jogviszonyt igazolni kell, emellett meg kell adni a tanulmányok megkezdésének és várható befejezésének az időpontját is.