Népliget

Kinek lenne kedve a Népligetben pihenni (Fotó: Metropol)

Eldobott fekáliás alsónadrág, véres fertőtlenítőkendő és törött alkoholos üvegek: durva kép tárul az elé, aki a Népligetbe beteszi a lábát. Hiába a jó idő, a falevelek illata helyett kellemetlen bűz fogadja a látogatót.

Az ötvenes éveiben járó Péter tíz éve sétáltatja a kutyáját a Népligetben, de az utóbbi időben egyre ritkábban látogatja a helyet.

Sok helyen funkciójukat veszített, elhagyatott épületek és több méter hosszan elterülő illegális szemétlerakóhelyek éktelenkednek ott, ahol többgyermekes családok pihenhetnének a zöldben.

– Csibész vagyok, de a fetrengő drogosok miatt sokszor be se merem tenni a lábam a Népligetbe! – mondja Balázs, aki 14 éves kora óta jár a Népligetbe. Mint mondja, a közbiztonság sem a régi… A teniszpálya felé mutat, de óva int: ne menjünk arra.

Gellérthegy

Egy rossz mozdulat elég a Gellérthegyen, és kész a baj (Fotó: Metropol)

A kedvelt kirándulóhelyen sok a szemét, és nagyon lelakottnak néz ki: a töredezett járólapok, néhol életveszélyes lépcsők miatt nagyon figyelnie kell a testi épségére is a látogatónak.

Városmajor

Elhanyagolt és balesetveszélyes a Városmajor (Fotó: Metropol)

Hatalmas lyukak a földben, gondozatlan növények, összegraffitizett fák, hiányzó lécek az ülőkéken, hajléktalan-rejtekhelyek elhanyagolt képet mutat a Városmajor is. Olyan, mintha az egész területnek nem lenne gazdája…

Üdítő kivétel a Városliget

Úgy is lehet, mint a Városliget esetében (Fotó: Metropol/KB)

Sokkal szebb képet mutat érdekes módon az építkezés alatt álló Városliget. A régi, lepusztult, rozsdás létesítmények helyén impozáns új épületek emelkednek, a zöldfelület rendezett. Most dózerolják le az utolsó tönkrement épületet, a felszabadult részeken pedig vagy új kulturális célokat szolgáló épületet emelnek, vagy parkosítanak.

Miközben a Népligetbe már alig járnak az emberek, a Városligetben sokan élvezték a szép környezetet. Gyerekek játszanak, babakocsit tolnak a szülők, edzenek a fiatalok. Gondozott virágoskertek, frissen nyírt gyep fogadja a látogatókat.

Látszik, hogy ennek van gazdája, nem úgy, mint a város többi közparkjának! – vélekedik Szűcs Lajos, aki a feleségével a Városligetben sétált. Naponta kijárnak ide Ildikóval. A házaspár elégedett a változásokkal, kedvenc helyük a Millenniumi ház a rózsakerttel.

– Gyönyörűen épül-szépül, és a karbantartanak mindent! – mondja Ildikó.

– A Népligetbe is szívesen kimennénk, de teljesen elvadult és lepusztult. Nincsen se futópálya, se illemhely a környéken, szemetes és koszos – teszi hozzá.

A húszas éveiben járó Angelika korábban piknikezni és kikapcsolódni járt a Népligetbe, de amióta az egyik ismerősét bedrogozták egy este, inkább kerüli a környéket. A Városligetről viszont jó véleménye van.

Szívesebben jövök ide, mert nem kell attól tartanom, hogy valaki zaklatni fog – meséli, hozzátéve: a Városligetben sokkal jobban gondozzák a környezetet, és gyönyörűek a virágok. – A Hősök terénél van egy virágos rész, ahova mindig elmegyek, mert nagyon kellemesek az illatok – teszi hozzá.