Mikor kell átíratni a közműveket?

Például ha az ingatlan a tulajdonunkba kerül, adásvétel, ajándékozás vagy öröklés esetén, illetve akkor, ha azt szeretnék, hogy az albérlőnk nevére kerüljenek a mérőórák. A legtöbb esetben 15 napon belül be kell jelentenünk a tulajdonosváltozást, a vízszolgáltatóknál 30 nap a türelmi idő, az előző tulajdonos halála esetén pedig 180 napunk van – hívja fel a figyelmet a D.A.S. jogvédelmi biztosító. Ezt a remek összefoglalót szúrta ki a Ripost.

Mit tegyünk az átírás előtt?

Amire feltétlenül szükségünk lesz, az egy birtokbaadási jegyzőkönyv, amelyen rajta szerepel az előző tulajdonos aláírása, és két tanú is. Ilyen jegyzőkönyv mintát bármikor letölthetünk az internetről. Ezen rajta vannak az ingatlan adatai, az átadás időpontja és a mérőórák állása is. Szükségünk lesz még az előző tulajdonos nyilatkozatára, amiben a közművekre vonatkozó tulajdonjogáról lemond, és hozzájárul a mi tulajdonjogunk bejegyzéséhez.

Mi a helyzet több tulajdonos esetén?

Ha közös tulajdonba kerül egy ingatlan, akkor a közművek az egyik tulajdonos nevére kerülnek, de a karbantartás, annak költségei, a műszaki feltételek teljesítésének kötelessége, a kárelhárítás, kárveszély viselése minden tulajdonost egyaránt terhel.

Forrás: Pixabay

Mi az átírás menete?

Elektronikusan és személyesen is intézhetjük. Az elektronikushoz ügyfélkapu regisztrációra. Az átírás menete pedig a következő:

  • Óraállások rögzítése a birtokba adási jegyzőkönyvben
  • A közműváltási bejelentő lapok kitöltése, aláírása
  • A bejelentő lap és a szükséges dokumentumok benyújtása online vagy személyesen
  • Végszámla az előző tulajdonosnak
  • Tartozások rendezése
  • Az új tulajdonos nevére szóló közüzemi szerződés megkötése

Amit ezen kívül még nem árt tudni, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben a tulajdoni lapot és az adásvételi szerződést az elektronikus bejelentés során már nem kérik el, de bármikor felszólíthatnak minket arra, hogy igazoljuk a tulajdonjogunkat.

Az online lehetőségről

Ne feledjük, hogy online minden a lehető legegyszerűbben intézhető. Az e-bejelentőn a megváltozott adatok bejelentése néhány kattintással intézhető, nem szükséges tehát külön-külön felkeresni a közműcégeket. Az oldal használata természetesen díjmentes.