RETRO RÁDIÓ

„Minden emberi kapcsolatnak ára van” – interjú Kozma atyával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőjével





Vasárnap kezdődött advent, a karácsonyi várakozás időszaka. Kozma atya szerint „mindennél jobban szükség van ma a hitre!”.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.11.29.
hit a járvány alatt

A fontos dátummal kapcsolatban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Betegápoló Irgalmasrend alapító vezetője nyilatkozott. Kozma atya ebből az alkalomból a hitről, az európai keresztény örökségről, a közelgő ünnep üzenetéről is beszélt a Ripost7-nek adott interjúban, ebből idézünk most.

– Mit jelent a mai világban, a járványhelyzetben a hit? Lehet hívő, aki nem jár templomba?

„Mindennél jobban szükség van ma a hitre! A természetes hit a találkozások feltétele, amik nélkül nincs emberi kapcsolat, anélkül meg nincs közösség. Hit nélkül a Covid-betegek elhagyatottak lettek volna. A természetes hit kockázatvállalást is jelent, ha ezzel nem ajándékozzuk meg egymást, akkor nem tudjuk megmutatni magunkat és valódi emberi találkozás, kapcsolat nem tud létrejönni. A járvány alatt is az emberi kapcsolat volt az élet fonala, ez segített átvészelni, túlélni a kiszolgáltatott helyzeteket. Tegnap betegeket látogattam, reggel még végigmentem a folyosón és amikor két órával később jöttem visszafelé, már le volt zárva. Covid-osztályt nyitottak, ahová csak szkafanderben mehetnek be. Minden kockázatot vállal az ember a másikért, akinek a sorsa, az élete rá van bízva. Én a hitet ebből a szempontból értelmezem és értékelem. Ehhez nem kell vallásosnak lenni

Kozma atya a Máltai Szeretetszolgálat alapítója és vezetője (Fotó: Metropol/MK)

Aki eddig kevésbé vette észre, mennyire fontosak vagyunk egymásnak, hogy egymásból élünk és egymást éltetjük, az most megértette. Nagyon sok ember gondolkodása megújult. Minden emberi kapcsolatnak ára van: önmagunkkal fizetünk. Önmagunkkal tartozunk egymásnak.”

„Az egoistának az az illúziója, hogy elég önmagának. A csudát elég! Vágyakozunk egymás után, az odaadást mindenki szeretné átélni, mert ez az, ami egységet, közösséget jelent, és akkor az áldozat még jól is esik, hiszen azért áldozatot hozni azért, akit szeretek, akit fontosnak tartok, örömforrás. Én ezt éltem át a Coviddal kapcsolatosan is.”

„Sokkal könnyebbnek tűnik önzőn élni, csak akkor derül ki, hogy ez nem megy, amikor jön egy olyan helyzet, ami rávilágít: illúzió volt, hogy magunkban is boldogulunk. Ilyen a járvány is. Elhitették velünk azt, hogy a jólét a jövőnk. Egy hamis jövőkép áldozatai a nyugati emberek. Egyszer csak körbenéztek és azt látták, hogy elfogynak, nem születtek meg a gyerekeik.”

Kozma atya karácsonykor a hajléktalanokkal együtt étkezik. Isten előtt mindenki egyenlő (Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

– A Máltai Szeretetszolgálat és az Irgalmas Rend hogyan segít az embereknek?

„Mindkettő egy tőről fakad. Én soha nem akartam máltai lenni. Fiatal koromban a püspököm azt mondta, készüljek civil foglalkozásra, mert az Állami Egyházügyi Hivatal nem járul hozzá, hogy tovább tevékenykedjek, mint pap. Pedig annyi fiatal jött az előadásokra, hogy nem fértek be a templomba. Ezt nem nézték jó szemmel az ateisták. Azt válaszoltam: én ezért lettem pap, én erről nem mondhatok le. Segíteni akartam az embereknek, hogy boldogok legyenek, ne csak boldoguljanak.1977 januárjában Zugligetbe kerültem. Nagyon szomorú állapotokat találtam, de ott megvalósítottam azt, ami a lelkemben a közösséggel kapcsolatosan élt és létrejött egy olyan közösség, amiben megszületett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A közösség mottója az volt: nincs kereszténység karitatív tevékenységek nélkül. Létrehoztuk Magyarországon az első szociális hálót.”

„Az emberek jók, ez az igazság. Azért dolgozunk, hogy a legszegényebbeknek is legyen helyük a társadalomban. A cigány felzárkóztatási programunk egyedülálló egész Európában. Ma már rengeteg önkéntesünk és sok fizetett alkalmazottunk, intézményünk van. Munka közben tapasztaltam, hogy aki szegény, az betegebb is, innen jött a gondolat, hogy az Irgalmasrendet újraélesztem. Mind a két rend, a Máltai és az Irgalmas is gyógyító rend és az én szívemben ez a kettő találkozik.”

Kozma atya hozta létre az első magyarországi szociális hálót (Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

– Ön hogyan készül a karácsonyra és kikkel fogja tölteni? Hogyan fogalmazná meg a karácsony üzenetét?

„Mózes megkérdezte Istent: ki vagy te? Az volt a válasz: „aki van”, héberből fordítják úgy is: „aki érted van”. A karácsony erről szól, Isten emberré válásáról, aki azért van közöttünk, mert szeret, mert segíteni akar. Amikor kisebb gyerekeket tanítottam, egy 8 éves kisfiú adta a legjobb választ arra a kérdésre, mi a bűn. A bűn az, amikor valaki csak magára gondol, mondta a gyermek. Az egyetemen nem fogalmazták ezt meg ilyen jól!”

„Nyilvánvaló, hogy az ünnepeinket azokkal töltjük, akikért felelősek vagyunk. A hajléktalan vagy szegény emberekkel együtt készítettük el az ételt a különböző otthonokban és szállásokon, azután együtt étkeztünk, ez volt a mi karácsonyunk. Az én karácsonyom minden évben azzal kezdődik, hogy a legszegényebb hajléktalanszállón misézek. Sajátos találkozás nekik is, meg nekem is, mert semmijük nincs, csak önmaguk, következésképpen értik azt, hogy szeretem őket. Egy hajléktalan ember számára például nagyon fontos, hogy a nevén szólítsa az ember. Ha valaki tudja a nevét, akkor már van köze hozzá – gondolják. A karácsony üzenete minden ember számára az, hogy megtanuljuk Istentől, hogy egymásért vagyunk.”

Az atya ott segít, ahol csak tud, és ahol a hit erejére a legnagyobb szükség van (Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

58 éve szentelték pappá

Kozma Imre 81 évesen is fáradhatatlanul dolgozik a szegényekért, elesettekért. 1963-ban szentelték római katolikus pappá, irgalmasrendi szerzetes, a magyarországi Betegápoló Irgalmasrend és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója. Mindkettő országos karitatív hálózat, az ország legnagyobb segélyszervezete. Papként szolgált Zugligetben és a Ferenciek terén is, ma már címzetes apát, több díj és elismerés tulajdonosa.

Ferenc pápa beiktatása után személyes találkozóra hívta meg Kozma atyát (Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat)

 





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás