„Jóllehet a miniszterelnök kitért a Magyarország és az Európai Unió kapcsolatában lévő kihívásokra, nyilvánvalóan nem mondta azt, amit a dpa német hírügynökség címe állít” – szögezte le az államtitkár, hozzátéve, hogy a legjobb bizonyíték erre magának a miniszterelnöknek a beszéde, amelyből több helyen idézett is. „A legfontosabb az, hogy együtt akarunk-e maradni. Különösen itt, Európában, mert az Európai Uniónak csak akkor van jövője, ha az egyre növekvő kulturális elidegenedés ellenére is együtt tudunk maradni. A magunk részéről mi egyben akarjuk tartani az Európai Uniót. Ezért többször is tettünk toleranciaajánlatot Brüsszelnek és Berlinnek is” – idézte Kovács Zoltán a miniszterelnök szavait.

Az államtitkár aláhúzta, hogy beszédében Orbán Viktor annyit mondott: Budapest nem várja Brüsszeltől, hogy átvegye a magyar migránspolitikát, a magyar családpolitikát vagy a magyar kül- és nemzetpolitikát, „de ők sem követelhetik tőlünk azt, hogy átvegyük az övéket”. „Nincs más megoldás, csak a tolerancia. Csak így találhatunk közös utat, márpedig az uniónak is előre kell mennie, nem hátra” – idézte továbbá az államtitkár Orbán Viktort.

Fotó: Facebook

Kovács Zoltán kijelentette: a beszédből kiderül, hogy – ellentétben a dpa címével – Orbán Viktor az EU egyben maradását hangsúlyozta, valamint kiemeli a nyugati és a közép-európai tagországok egymás iránti toleranciájának fontosságát. Hozzátette, hogy Orbán Viktor már korábban is több alkalommal aláhúzta, Magyarország az EU egyben maradását és a tagországok közös jövőjét hangsúlyozta.
„Akkor miért jelentkeztek a dpa szerkesztői ilyen szenzációhajhász és nevetséges címmel? Mert így működik Németország fake news gyára” – fogalmazott az államtitkár, aki szerint a helyes cím az lett volna, hogy „Orbán azt mondja, az EU-nak csak akkor van jövője, ha együtt maradunk”.

https://twitter.com/zoltanspox/status/1492810766818455552?s=20&t=FPT–dCcPZRuY8fpmkR59A