Karikó Katalinhoz folyamatosan érkeznek az oltással kapcsolatos kérdések. Legutóbb egy pedagógus, arra volt kíváncsi, hogy a Pfizer-oltás után meddig védett az ember, de a szakemberhez azzal kapcsolatban is érkezett kérdés, hogy lehet-e a kétdózisú vakcinát keverni.

Hazánkban jól halad az oltási kampány, mától pedig a 16-18 év közöttiek is regisztrálhatnak az online időpontfoglalóban a vakcinára. A fiataloknak az oltásra a szülői beleegyező nyilatkozatot is magukkal kell vinniük.

Magyarországon mintegy 150 ezer epilepsziás beteg él, akiket ugyanúgy fenyeget a világjárvány, mint egészséges embertársaikat: de vajon adható-e nekik is Pfizer-vakcina vagy sem? – írja a Ripost. Ezt a kérdést tették fel Karikó Katalinnak a Facebook-oldalán, ahol a biokémikus még aznap választ is adott a kommentben érdeklődőnek.

Eddig nem volt kizáró tényező semmilyen betegség” – válaszolta a kérdezőnek a szakember, majd mellékelte a Amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) állásfoglalását is.

A biokémikus válasza és a mellékelt állásfoglalás (Fotó: Karikó Katalin Facebook-oldala)

A Miniszterelnöki Kabinetiroda által üzemeltetett koronavirus.gov.hu felületén elérhető, 2021. március 26-án frissített Pfizer-BioNTech vakcina hivatalos tájékoztatásában szintén nem szerepel kizáró okként az epilepszia, sőt, egyetlen más betegség sem. Mint írják: „A Pfizer-BioNTech oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó kontraindikáció.” Kiemelik továbbá, hogy az oltás várandósoknak is adható. Ugyanakkor megjegyzik: „az oltás ellenjavalt akut lázas betegség,a Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció, az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel vagy más védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció esetén.

Ahogy arra is kitérnek: „A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be. Másik védőoltás legalább 4 hetes időközzel kapható.

A fentiek tehát megnyugtatók lehetnek a 16-18 év közötti korosztályba tartozó epilepsziás betegek számára is.