Sebastian Kurz hétfőn jelentette be, hogy egyetértés született az osztrák kormánykoalíción belül arról, hogy megrendelnek egymillió adag orosz vakcinát. A kancellár azonban hozzátette, hogy a Szputnyik V-vel való oltakozás csak azután kezdődhet meg, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte a vakcinát – számolt be a Ripost a fejleményekről.

Hétfőn tette le a hivatali esküjét az új osztrák egészségügyi miniszter is, miután elődje romló egészségügyi állapota miatt lemondott. Wolfgang Müchstein a beiktatása után tartott sajtótájékoztatón jónak nevezte az orosz oltást, de fontosnak tartja az EMA hivatalos állásfoglalását is.

A kiszivárgott információk szerint a gyógyszerügynökség jóvá fogja hagyni a Szputynik V-vakcinát, erre legkésőbb június végéig kerülhet sor. A bécsi kancellárián elhangzottak szerint az osztrák kormány abban bízik, hogy a bejelentettnél jóval hamarabb megtörténhet az engedélyeztetés. A miniszter rámutatott, hogy már több mint 50 országban engedélyezték a Szputnyik V-t. A tárcavezető kiemelte, hogy minden hatékony vakcina segít az emberi életek és a munkahelyek megmentésében, valamint általuk gyorsabban térhet vissza az emberiség a régi életéhez.