Mint arról korábban beszámoltunk, szerdán megérkezett a háziorvosi rendelőkbe a kínai Sinopharm vakcina, a legtöbb doktor már másnap elkezdte az oltást vele.

Biztonságos a kínai oltás

„A kínai vakcinával ma összesen 40 főt oltottunk be, délelőtt érkeztek 20-an, majd délután is ugyanennyien. Nagyon sokan érdeklődtek a kínai vakcináról, és el is szoktam mondani, hogy minden hivatalos szerv jóváhagyta„ – árulta el lapunknak dr. Mangó Gabriella, aki kiemelte: nagyon jó hangulatban telt a nap, mindenki örült, hogy végre megkapta az oltást, és szerencsére senki sem lett rosszul.

Vékonyabb a tű, praktikusabb a felhasználása

Dr. Mangó Gabriella még a felhasználhatóság praktikusságát is kiemelte: míg a korábbi (Pfizer, AstraZeneca) vakcinák esetében egy kis ampullából kellett nekik kimérni az adagokat, addig a kínai Sinopharmnál minden egyes adagot külön fecskendőben kaptak meg, ami nagyon kis és vékony tűvel van ellátva.

– Ez azért jó, mert sokkal gyorsabban haladunk, másrészt egyáltalán nem áll fenn a veszélye a pazarlásnak (marad a tűben vagy az üvegcse alján egy kevés anyag), valamint a beadás kellemesebb, hiszen ezzel a nagyon vékony tűvel szinte meg sem érzik a páciensek az oltást – magyarázta a háziorvos.