„A jelenlegi adatok nagyjából megegyeznek az egy évvel ezelőttiekkel, ami akár rossz hír is lehetne, de a kórházban ápoltak, lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak között nagyon alacsony az oltottak száma” – mondta Rusvai Miklós virológus az m1 csatornán vasárnap.

Fotó: Metropol/Markovics Gábor[/caption]

 

„A fertőzöttek száma mindenképpen növekedni fog” – tette hozzá –, „az oltás abban segít, hogy kevesebben kerüljenek kórházba, lélegeztetőgépre, illetve kevesebben haljanak bele a koronavírus okozta megbetegedés következményeibe”.

Egyelőre még 400 ezer 60 évnél idősebb ember nem oltatta be magát, pedig a koronavírus ellen beoltottak sokkal kisebb eséllyel betegednek meg, illetve sokkal enyhébbek a tüneteik.

A virológus elmondta: „a nemzetközi trendek szerint világszerte már a hatodik hullámnál tartunk, ezek közül a harmadik volt a legerősebb, azóta csökkenő tendenciát mutat az új fertőzöttek, halottak száma. Magyarországon is feltehetően a harmadik hullám volt a legerősebb, várhatóan a negyedik és a továbbiak egyre gyengébbek lesznek. Remélhetőleg két év alatt ez a vírus is „belesimul” a klasszikus koronavírusok, a náthavírusok trendjébe” mondta a professzor.