A KSH közzétette a november 30-val kezdődő, oltási hajlandóságot mérő kutatásának 23. heti eredményét is, amely már kedvezőbb képet fest a magyarok oltási kedvéről, mint kezdetben. Az első hetekben még a népesség harmada mondta csak biztosra, hogy felveszi a vakcinát. A 23. heti felmérés szerint azonban a megkérdezettek 80 százaléka felelt úgy, hogy vagy a már beoltottak körében tartozik, illetve biztosan vagy talán beoltatja magát. A maradék 20 százalék nem kizárólag oltásellenesekből állt, volt olyan is, aki nem kívánt válaszolni.

A statisztikai hivatal hangsúlyozta, hogy az oltáspártiak aránya a mérés kezdetéhez képest majdnem megduplázódott, miközben az elutasítók száma már a harmadára csökkent. Ezen felül négyszeresére emelkedett azok aránya, akiket vagy beoltottak vagy be kívánják oltani magukat.

Fotó: MTI/Balázs Attila

Ismét rákérdezett a KSH, hogy mi befolyásolja az embereket a vakcináról megalkotott képükről, és ismételten érdekes eredmények születtek.

A megkérdezettek:

  • 86 százalékát a járvány súlyossága, a megbetegedések és halálozások száma
  • 82 százalékát az oltással kapcsolatos sajtó- és médiabeszámolók
  • 81 százalékát a kormányzati kommunikáció
  • 67 százalékát a közösségi médiában megjelenő információ befolyásolja,
  • 54 százaléka állítja, hogy egyáltalán nem veszik figyelembe a szkeptikusokat

Az is egyértelműen kiderült, hogy a 64 év felettiek és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők a leginkább oltáspártiak, előbbi 89 százalékos, utóbbi 76 százalékos arányban felelt úgy, hogy beoltatná magát. Ezzel szemben a fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek között elterjedtebb, hogy szkeptikusok vagy csak nem oltatnák magukat.