Elkeserítő megfigyelésekkel jelentkeztek a tudósok: ha koronavírusos betegként egy ágyban alszunk a macskáinkkal, akkor nagy eséllyel garantáljuk a visszafertőződésünket vagy más, hozzánk később látogatók megfertőződését. A macskák ugyanis így kapják el legkönnyebben a betegséget, és hordozóként könnyen tovább is adják – írja a Mirror.

 

Fotó: Pixabay

A szakértők azt már korábban megállapították, hogy a Covid–19-fertőzéssel szemben az állatok sem védettek. Az holland Utrecht Egyetem adatai szerint a macskák sokkal nagyobb valószínűséggel betegednek meg, mint a kutyák: a vizsgált macskák kétharmadának, míg a kutyák 43 százalékának szervezetében mutatták ki a vírus antitesteit. A házi kedvenceknél azonban a tünetek sokkal enyhébbek, mint gazdáiknál: a kutyáknál elsősorban levertséget és étvágytalanságot tapasztaltak, esetleg köhögtek vagy gyomorrontásos tüneteket produkáltak, míg a macskáknál a légzési nehézség és az orrfolyás volt a legjellemzőbb.

A kutatást vezető dr. Els Broens azonban felhívta a figyelmet, hogy a legnagyobb aggodalmat nem is az állatok megbetegedése jelenti, mivel kedvenceink ritkán kerültek súlyos állapotba a koronavírus következtében – hanem az, hogy a vírus hordozójaként a kutyák és macskák akár a gazdáikat vagy azok emberi társaságát is megbetegíthetik. Így a fertőzést újra és újra visszajuttatják a környezetükbe.

Egy másik, Ontarióban elvégzett felmérés szerint azok a macskák, akik gazdájuk ágyában alszanak, sokkal nagyobb eséllyel vannak kitéve a Covidnak, amennyiben gazdájuk megbetegszik. Dorothee Bienzle professzor elmondása szerint meglepően magas az állatokra való átfertőzés esélye, erre főleg a macskák érzékenyek, és azzal, ha betegen is az ágyunkban tartjuk őket, szinte garantáljuk a különösen érzékeny cicák megbetegedését. Ezért a professzor azt kéri, hogy míg nem sikerült újra negatív tesztet produkálni, addig a koronavírusos betegek ne a hálójukban altassák a macskáikat, a kedvenceik érdekében is.