Vészjósló jövőképpel állt elő egy angol szakértőkből álló kutatócsoport. Állításuk szerint, esély van rá, hogy egy olyan koronavírus variáns jelenjen meg, amely ellen nem lennének hatásosak az eddig beadott védőoltások – írja a The Guardian.

A team a kormány hivatalos szerve, amely a vészhelyzetek modellezésével és megoldásainak keresésével foglalkozik. A szakértők legfrissebb kutatásának eredményei szerint reális esély van rá, hogy megjelenjen egy vakcinakikerülésre mutálódott variáns.

Felszólították a politikusokat, hogy készítsenek vésztervet erre az esetre. Rámutattak, hogy az új variáns megjelenése minimum egy évvel visszavetné a járvány elleni védekezést, ugyanis újra azokat a lépéseket kellene megtennie az emberiségnek, amit már egyszer forgatókönyvszerűen véghez vitt. Ennek a részei ugyanúgy az oltóanyag kifejlesztése, legyártása, majd beadása jelentené, amit tapasztalatból tudunk, hogy mekkora munka és mennyi idő.

Reális esély van egy vakcinakikerülő vírusvariáns megjelenésének, ez esetben kezdődhetne elölről a járvány elleni védekezés (Photo by VLADIMIR SIMICEK / AFP)

A kutatás eredményéről Graham Medley professzor számolt be.

„Ez sajnos egy olyan eshetőség, amit a tudósoknak és a védekezést szervezőknek is komolyan kell venniük, ugyanis nagyon sok időre visszavetné a járvány elleni védekezést” – szögezte le a szakember. Hozzátette: „Egy új vírus, ami képes lenne figyelmen kívül hagyni a már meglévő immunitásunkat, ugyanabba a helyzetbe taszítana minket, ahol egy évvel ezelőtt voltunk. Egyetlen előnyünk lenne ahhoz képest, az az, hogy már tudjuk, mit kell tenni, hogy ha újra kell kezdeni a védekezést”.

A professzor ugyanakkor azt nyilatkozta a lapnak, a legvalószínűbb az, hogy ha ki is kerüli az oltás adta védelmet az új variáns, a már beadott vakcinák a súlyos tüneteket, vagy a halált nagy eséllyel megakadályozzák az emberekben.

Eközben Angliában 29 ezer 520 új fertőzöttet regisztráltak a mai napon.

Egy új vírusmutánstól tartanak a szakemberek (Fotó: Metropol)