Nagy a fegyelmezettség Ausztriában

Zoltán áruösszekészítőként dolgozik Ausztriában, és éppen a napokban esett át a koronavíruson. Mivel már túl van a betegségen, ismét járhat a munkahelyére, de minden belépés előtt letesztelik.

Ausztriában mindenkit rengetegszer tesztelnek, legalább egy héten egyszer a lakosság is elmegy a biztonság kedvéért egy mintavételi pontra. Továbbra is kijárási korlátozás van érvényben, egyes iskolákban digitálisan zajlik az oktatás, és Szlovákiához hasonlóan nálunk is csak az FFP2-es maszkot fogadják el, viszont jelenleg csak a zárt terekben kell viselni. Nem könnyű ez a helyzet, de azt veszem észre, hogy az osztrákok a sok nehézség ellenére is megőrizték a hidegvérüket, nagyon nyugodtak és fegyelmezettek – árulta el a kint élő magyar.

Zoli nemrég esett át a víruson, de már jól van (Fotó: Facebook)

Szlovákiában kevés az oltóanyag

Zsani síkölcsönzőt üzemeltet Szlovákiában, és miután december 17. óta az élelmiszerboltokat és patikákat leszámítva minden üzletet bezártak, az egész szezont bebukta.

– Elmaradt a síszezon, ami sokak megélhetését teljesen tönkretette. Már nagyon várjuk, hogy egy kicsit felszabaduljunk, de még mindig nagyban korlátozva vannak a mindennapjaink. Mindenhol FFP2-es maszkot kell viselni, a legfertőzöttebb megyékben hetente tesztelik a lakosságot, a boltokban vásárlási sáv van érvényben, 9–11-ig csak a 65 év felettiek mehetnek. Itt még csak az időseket oltják, kevés a vakcina, elképzelni sem tudom, hogy a középkorosztály mikor kerül majd sorra – mesélte a 47 éves Zsanett.

Zsani csak nagyon ritkán mozdul ki, mióta az üzlete bezárt (Fotó: Facebook)

Horvátországban már mindenki a nyitást várja

Gábor évek óta Horvátországban él a családjával, apartmanozással foglalkoznak. Noha az elmúlt hetekben lazítottak a kinti szabályokon, a többség továbbra is nagyon óvatos.

– Egyes megyékben kinyithattak a teraszok, de folyamatosan hangsúlyozzák, hogy ha kell, és a járványügyi helyzet úgy kívánja, ismét bezárják őket. Az iskolákban továbbra is online oktatás van, az oltással kapcsolatban pedig sok a bizalmatlan, egyelőre főként csak az idősek vették fel a vakcinát, a fiatalok pedig inkább bezárkóztak. Konditerembe csak az élsportolók járhatnak, és minden zárt térben kötelező a maszkviselés – adott betekintést a kinti helyzetbe Gábor.

Gábor már nagyon várja, hogy újra beinduljon a turizmus (Fotó: Olvasói fotó)