A járvány továbbra sem lassít, sem a világban, sem Magyarországon. Az utóbbi napokban az új betegek száma 10 ezer fölött volt. Az elmúlt 24 órában 19 213 új fertőzöttet igazoltak.

A szakértők szerint az omikron-variáns miatt a járvány most még jobban felerősödhet, és akár 20 ezernél több fertőzött is lehet.

Vagy még hirtelen növekedni fog és akár 20 ezer fölötti értékek is lesznek és kicsúcsosodik a járványgörbe a fertőzésszámok vonatkozásában vagy pedig egy platót látunk majd” – nyilatkozta Rusvai Miklós virológus. „Azoknak, akik nem kapták meg az oltást korábban, nyilván nagyobb kockázattal kell szembenéznie, mint azoknak, akik megkapták az oltást, főleg akkor, ha az utolsó oltások 4–6 hónapon belül történtek” – tette hozzá a szakember.

Úgyhogy, senki sem dőlhet hátra, viszont megtehet mindent azért, hogy a legkisebb veszély legyen arra, hogy megfertőződjön, és nagyon alacsony szinten maradjon a súlyos lefolyású megbetegedés kialakulásának az esélye” – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Az oltási akció folytatódik, így csütörtökön és pénteken 14–18 óra között, szombaton pedig 10–18 óra között regisztráció és időpontfoglalás nélkül lehet felvenni a vakcinákat az oltópontokon.