Egyházi vállalkozásnak álcázták üzletemberek „cégüket”, azon keresztül árultak mérgező fehérítőt, amiről azt híresztelték, hogy nemcsak a koronavírus ellen, de más egyéb betegség, így a rák vagy az Alzheimer-kór ellen is hatásos – írja a New York Times.

A 62 éves elkövető, Mark Grenon nem egyedül dolgozott; három fiával együtt készítették az általuk hatásosnak gondolt koronavírus elleni gyógyszert. Feltételezések szerint a férfi 1 millió dollár (301 millió forint) összértékben adta el a készítményt. Az ügyészek szerint az elkövetők különböző módokon hirdették a terméket, és ezzel próbálták a vásárlókat arra rávenni, hogy megvegyék azt.

Az ügyészek kiderítették, hogy Mark Grenon és Joseph Grenon egy úgynevezett „egészség-helyreállító központot” működtetett a kolumbiai Santa Martában, ahol a vásárlóktól 5000 dollárt kértek a „csodagyógyszerért”.

A rendőrök több tucat kék kémiai anyagot tartalmazó dobozt foglaltak le, a nyomozás során 10 ezer fontnyi nátrium-klorid port találtak, amely több ezer készítmény előállítására lehetett elegendő. Emellett töltött lőfegyverek is előkerültek, köztük egy egyedi gyártású hegedűházban elrejtett szivattyúval ellátott puska is.

(Fotó: Shutterstock)

Ha a 62 éves gyógyszerbűnözőt minden vádpontban bűnösnek találják, akkor életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, amit egy szigorúan őrzött büntetés-végrehajtási intézetben kell majd letöltenie.

A koronavírus megjelenése óta rengeteg átveréssel próbálkoznak az erre szakosodott csalók, hogy megtévesszék a gyanútlan állampolgárokat. A bűnözők ilyenkor egészségügyi dolgozóknak adják ki magukat, de utaznak a hiánycikkekre is; védőeszközökre, maszkokra is.