A kiberbűnözők gyorsan reagálnak a világ aktuális történéseire és pillanatok alatt felismerik, hogyan húzhatnak hasznot azokból. Nem véletlen, hogy amikor tavaly márciusban beköszöntött a járvány, rögtön napvilágot láttak a vírussal kapcsolatos álhírek, és rövid időn belül a csalók is megjelentek.

Arcmaszkokat árult a kamu webshop

Az elmúlt hónapokban számos átverés a COVID-19 járványból próbált hasznot húzni. A bűnözők általában vagy az egészségügyi hatóságok tagjainak adták ki magukat, vagy olyan védőfelszereléseket kínáltak eladásra, amelyekből éppen hiány volt. Az ESET kiberbiztonsági szakértői például olyan átverést azonosítottak 2020 márciusában Magyarországon, melynek során arcmaszkokat kínáló hamis webshopokkal, illetve kéretlen levelekkel támadták a felhasználókat.

Oltási előjogot ígértek pénzért cserébe

Most, 2021-ben a legújabb átverések már a vakcinával kapcsolatosak, tömeges terjedésük miatt az Interpol és az Europol is riasztást adott ki. A bűnözők kéretlen üzeneteikben a személyes adatok és banki azonosítók megadása után a várakozási listán való előrébb jutást, vagy akár felár ellenében azonnali oltóanyagot ígérnek. Január végén egy álorvos és segítője próbált meg átverni egy idős asszonyt és lányát Tápiószőlősön. A csalók azt állították, hogy a koronavírus elleni oltásért fizetni kell, sőt, ha nem oltatják be magukat, büntetést is kaphatnak. A két megriadt nő rögtön átadott 40 ezer forintot, a „doktor” szerint ugyanis személyenként 20.000 forinttal rendezni lehet a helyzetet és így, hogy fizettek, még betegszállítást is intéz nekik. A bűncselekmény gyorsan a hatóságok tudomására jutott, így február elején előállították a páros mindkét tagját.

100 ezer forintért árulnak kamu teszteket

Egyre több hamis negatív PCR-tesztet árulnak illegálisan az EU-n belüli utazásokhoz – erre az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) hívta fel a figyelmet. Hamis teszteket foglaltak le több nemzetközi repülőtéren, köztük Spanyolországban, Nagy-Britanniában, és Franciországban is. Egy írországi bűnszervezet tagjai pedig egy olyan telefonos alkalmazást hoztak létre, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók saját kezűleg meghamisítsák a teszt eredményeit. Egy ilyen teszt akár 300 euróba, vagyis több, mint 106 ezer forintba is kerülhet.

Külföldön is komoly gondot okoznak a csalók

2020. december 16-ig az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága több mint 275.000 világjárványhoz kapcsolódó csalásról és személyazonosság-lopásról kapott bejelentést. Az áldozatok összesen 211 millió dollár (körülbelül 63 milliárd forint) elvesztését jelentették.

Hadházy vakcina-ügyben vezette meg a lakosságot

Valótlan állítást tett közzé Facebook-oldalán Hadházy Ákos, amelyben azt állította, a magyar hatóság úgy adta ki az orosz vakcinára az engedélyt, hogy az engedélyezéshez szükséges alapvető méréseket és vizsgálatokat nem végezte el – ez azonban nem igaz, a hazugságra az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hívta fel a figyelmet múlthéten. Közleményükben kiemelték, hogy az ilyen „felelőtlen álhírek” veszélyeztetik a védőoltási program és a járvány elleni védekezés sikerét, ezáltal az emberek egészségét és életét. Hozzátették: Magyarországon eddig is és ezután is csak olyan vakcinák kerülhetnek forgalomba, amelyek a magyar hatóságok vizsgálata alapján is hatásosak és biztonságosak. Kitértek arra is, hogy miután Hadházy megkereste őket, az intézet a lehető legrövidebb időn belül eljuttatta neki a „törvényesen átadható dokumentációt”. A képviselő azonban – „nyilvánvaló hozzá nem értéséből fakadóan” – a közösségi médiában „teljesen hamis képet festett” az engedélyezésről.