Virrasztással emlékszik a múlt kedden eltűnt, majd pénteken a Lónyai főcsatornában holtan megtalált 13 éves kisfiú családja. Pisti szülei szerint a gyermek valószínűleg szerelmi bánatában választotta a halált. Persze a tragédia miatt nem neheztelnek senkire, csupán bántja őket, hogy egyesek őket okolják a tragédia miatt.

Amióta tudjuk, hogy a fiam nincs többé, éjjel-nappal fenn vagyunk. A cigány szokásoknak megfelelően folyamatosan érkeznek hozzánk a vendégek, akiket étellel és itallal kell kínálnunk. Tiszteletüket teszik az ismerősök, illetve a közeli és távolabbi rokonok. A férfiak és az asszonyok is teszik a kötelességüket – mondta a Borsnak egy közeli családtag, aki hozzátette: az oláh cigányok körében szokás földbe süllyesztett kriptát építeni, hogy a föld ne érhesse a koporsót. A család azonban a romungró, vagyis a magyar cigány közösség tagja, ezért rájuk ez a követelmény nem vonatkozik szigorúan.

Szülei szerint túlnőtt rajtuk a gyermekük, sokkal intelligensebb volt, mint ők (Fotó: Bors)

Különleges temetés

Az biztos, hogy úgy temetjük el, mint egy igazi művészt, hiszen ő többet érdemel, mint egy egyszerű ember. Hófehér koporsót veszünk neki, hiszen ártatlan volt és tiszta lelkű. Téglából építünk majd egy emlékművet, hogy soha ne feledje őt a történelem. Biztosan tudjuk, hogy mit szeretne, hiszen megálmodtam a te­metés pontos menetét. Tudom, hogy ezzel ő üzent, ugyanakkor a falon őrizzük az egyik festményét is, melyről csak a megtalálása után döbbentünk rá, hogy tulajdonképpen a végakaratának egy részletét ábrázolja – sírta el magát István, a gyászoló apa. Pistit a család a tervek szerint a házából viszi majd a temetőbe.

Túlnőtt szülein

Jónásék úgy érzik, hogy fiuk különb volt náluk, és többre is vitte volna, mint ők. Julianna közmunkás, István pedig a testvérével együtt dolgozó vállalkozó.

Pisti sokkal intelligensebb volt, mint mi. Jobb volt a szókincse, értelmesebben beszélt, többre volt hivatott. Főleg négyeseket kapott az iskolában, de a tanárok azt mondták, jobb eredményre is képes lenne – zokogta az édesanya, aki hozzátette: a kisfia mindig is művésznek vallotta magát, és főleg komolyzenét játszott és hallgatott szívesen.

– Amikor itthon betettünk cigányzenét vagy mulatóst, tréfásan jajgatni kezdett. Magáról is tudta, hogy sokra viheti az életben, és már gyerekfejjel is igyekezett ennek megfelelően viselkedni. Ugyan néha voltak vele fegyelmi problémák, de egyébként példamutatóan élt. Kínosan ügyelt arra, hogy a ruházata is makulátlan legyen, és illendően tartsa a kanalat a kezében.

Megfestette saját temetését Pisti (Fotó: Bors)

Mécsesek a csatorna partján

A család péntek óta naponta többször is lemegy a vízpartra, hogy mécsest gyújtson és rózsát dobjon a csónakok közé, ahol a fiú életét vesztette.

Miután a bátyámmal megtaláltuk Pisti testét a Lónyai csatornában, azonnal szóltunk a rendőröknek. Természetesen ott maradtam a helyszínen a csatornaparton. Láttam, ahogy a fiamat törölgették, ez a jelenet örökre belém égett. Olyan érzésem volt, mintha nem is ő feküdne a földön, és nem is én élném át a fájdalmat. Most is érzem, hogy itt van velünk és támogat bennünket. Kiveszi belőlünk a fáradtságot, pedig napok óta szinte nem is alszunk. Sajnos nagyon keveset élt, de abban biztos vagyok, hogy a lelke örökre velünk marad – mesélte István.

Ha úgy érzi, Ön vagy a környezetében más krízishelyzetben van, segítségre szorul, hívja az ingyenes 116-123 felnőtt lelkisegély-számot! A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány gyerek és ifjúsági lelkisegély-száma: 116-111.

ongyilkossagmegelozes.hu