Megható szertartás keretein belül helyezték végső nyugalomra Fülöp herceget, II. Erzsébet királynő 99 éves korában elhunyt férjét. Ugyan a királyi család tagjainak nem lett volna szabad kimutatni érzelmeiket, többek arcán is láthatóvá vált az erős megrázkódtatás: Károly herceg és Anna hercegnő kisírt szemekkel és könnyáztatta arccal jelent meg, de a királynő is letörölt néhány könnycseppet.

 

Károly herceg és Anna hercegnő megrendülten követték édesapjuk koporsóját a kápolnába (Fotó: AFP)

II. Erzsébet egyébként a kiszivárgott információk szerint az utóbbi napok javát magányosan, zokogva töltötte, egyedül akarta feldolgozni a veszteségét, hogy a szertartáson már erősen jelenhessen meg, ahogy a szigorú brit törvények azt megkövetelik az uralkodótól.

 

II. Erzsébet egyedül érkezett a kápolnába, ahol egyedül kellett búcsút vennie élete egyetlen szerelmétől (Fotó: AFP)

Sokak számára kérdéses volt, hogy hogyan fog viselkedni Vilmos és Harry herceg, hiszen a fiatalabbik testvér Amerikai Egyesült Államokba való költözése óta az egykor szoros viszony rohamosan romlott. Azonban a testvérek nagyapjuk rendelkezésének megfelelően méltón, tiszteletteljesen viselkedtek a teljes szertartás alatt, ezzel is támogatva gyászoló nagyanyjukat. II. Erzsébet ugyanis a koronavírus korlátozásai által kénytelen volt egyedül, szeretteitől távol ülve követni férje búcsúztatását. Az ülésrend minden részletét a járvány miatti korlátozások határozták meg, csak az egy háztartásban élők ülhettek együtt.

 

Titkon mindenki a hercegi testvérpárt figyelte, de Vilmos és Harry minden korábbi nézeteltérését félretette a szertartás idejére, hogy méltó módon tudjanak búcsút venni nagyapjuktól (Fotó: AFP)

Annak a harminc főnek, akik beléphettek a Szent György-kápolnába, egészségügyi okokból maszkot kellett viselniük, Fülöp herceg pedig azt kérte, mikor megtervezte a saját temetését, hogy szerettei ne katonai uniformisban, hanem civil ünnepi ruhájukban vegyenek részt az eseményen. Katalin hercegné ékszerválasztása azonban többek szemébe is könnyet csalt: Vilmos felesége, aki nagyon közeli kapcsolatban állt az elhunyt herceggel, a királynő gyöngy fülbevalóját és gyémántos gyöngy nyakláncát viselte, amelyeket II. Erzsébet egy alkalommal Diana hercegnének is kölcsönadott. A megható gesztus azonban egyesek szerint nem volt szerencsés választás: ezzel arra emlékeztette Vilmost, hogy édesanyja után újabb fontos családtagot veszített el.

 

Katalin hercegné is egyedül érkezett a kápolnába: férje, Vilmos herceg a koporsót kísérte, míg három gyermekük még túl kicsi ahhoz, hogy részt vehessenek egy ilyen szomorú eseményen (Fotó: AFP)

A szertartáson a windsori esperes és a canterburyi érsek mondott beszédet, valamint egy négytagú kórus énekelte el a herceg által választott dalokat. A skót dudások és a trombitások által játszott indulókat is Fülöp választotta ki.

 

Fülöp herceg egyszerű, pompa nélküli szertartást tervezett meg magának (Fotó: YouTube/The Royal Family)

A temetést a brit himnusz zárta, a koporsó földbe helyezését már nem közvetítették a csatornák – ezen a szomorú, bensőséges pillanaton csak a családtagok vehettek részt.

 

Fülöp herceg tányérsapkája és kardja került a zászlaja által borított koporsóra (Fotó: YouTube/The Royal Family)