A Spanyol Murcia térségben született Hugo Dato mindössze négy hónapos volt, amikor rosszul lett. A tünetei láz, kötőhártya-gyulladás és bőrpír voltak. Spanyolország éppen az első lezárások alatt volt, miután márciusban bejelentették a koronavírus-világjárványt a szakértők.

A kisfiút így az orvosa nem tudta személyesen megvizsgálni, így az elmondottak alapján megállapította, hogy valószínűleg koronavírusos lehet ő is – számolt be az esetről a The Mirror.

„Felhívtuk a család doktorát, akivel nem találkoztunk szemtől szemben, így a sok koronavírusos esetre hivatkozva Hugót is annak nyilvánította. Felírt neki gyógyszert a lázára és a szemére” – mondta a fiú apukája és hozzátette, az orvos arra kérte őket, mindenképpen kerüljék el az egészségügyi intézményeket, hiszen azok nagyon leterheltek.

A gyermek állapota viszont nem akart javulni, ezért magánrendelőbe vitték, ahol azt mondták nekik, hogy Hugo vírussal fertőzött, de nem volt világos, hogy Covidról van-e szó. Akkor még nem voltak tesztek, hogy ezt bizonyítani vagy cáfolni lehessen, így antibiotikumot írtak fel a babának. Kezdetben az állapota elkezdett javulni, de sajnos az öröm nem tartott sokáig. December 27-én váratlanul leállt a szíve. Az akkor már 1 éves fiút a cartagenai Santa Lucia kórházába szállították, ahol az orvosok helyreállították a pulzusát, majd átszállították Murcia egy másik városába.

Hosszabb vizsgálatok után az orvosok nagy aneurizmákat találtak Hugo szívében, amik a korábbi egészségügyi problémáit is okozták. A tévesen koronavírusként azonosított tüneteket egy ritka betegség, az úgynevezett Kawasaki-szindróma okozta. Az édesanya állítása szerint, ha ezt időben felismerik, egy egyszerű eljárással is lehetett volna a betegséget kezelni, de senki nem vizsgálta ki a fiút.

A kórházban meggyógyították Hugo ritka betegségét, de amikor leállt a szíve, az jelentős oxigénhiányt okozott az agyában, amitől súlyos agykárosodást szenvedett.

„Nem sír, nem teremt kapcsolatot velünk, ránk sem néz, nem reagál semmire” – mondta az apuka.