A Népszava cikke szerint az önkormányzat minden, működésre fordítható állampapírja és készpénze elfogyott, így az intézmények és a hivatal fenntartása érdekében hozzá kellett nyúlni a 25 milliárd forintos folyószámlahitel-kerethez.

Az iparűzési adó holnaptól kezd érdemben befolyni az önkormányzathoz, ezt sürgősséggel vezetjük át a számlánkra. Minél előbb visszatöltjük a hitelkeretet, annál kevesebb kamatot kell fizetnünk” – fogalmazott a lap megkeresésére adott válaszában Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes.

Beismerte a főváros, Budapest a hitelekből tartja fent magát (Fotó: Metropol/Markovics Gábor)

A főpolgármester-helyettes elmondta, hogy az iparűzésiadó-számlára beérkező összeget a hó végi állapot alapján kell 46–54 százalékos arányban szétosztani a kerületek és a főváros között, ami október legelején biztosan meg is történik. Ami ez előtt kerül át a fővárosi számlára, az a likviditást segítő előleg, amivel nyernek egy-másfél hetet. A pénzhiány legfeljebb szeptember végéig tart, de Kiss Ambrus reményei szerint előbb is véget érhet.

A Népszava cikke szerint októbertől viszont újra csak apasztják majd a pénzt, igaz, év végére a végszámla bizonyos áldozatok árán kihozható nullára – a csőd elkerülése érdekében a Fővárosi Közgyűlés augusztus végi ülésén 65 ponton módosították az idei költségvetést. Mindezek ellenére továbbra is fennmaradt két komoly kockázati tényező: a 12 milliárd forintos közösségi közlekedésre járó támogatás, amely még mindig nem érkezett meg, valamint a már a küszöbön álló negyedik hullám – írta meg a mfor.hu a Népszava cikke alapján.