Rusvai Miklós víruskutató sokkoló tényt közölt az InfoRádió adásában: az A és AB vércsoportúak sokkal érzékenyebbek lehetnek a koronavírusra, sőt nagyobb eséllyel kerülhetnek lélegeztetőgépre is, ha elkapták a fertőzést.

A kijelentés alapja az a tény, hogy az A és AB vércsoportúak is hordoznak egy úgynevezett A vércsoportantigént, amelyek a vörösvérsejtek felszínén, illetve a tüdő hámsejtjein is kifejeződnek; ám miután ezt kissé megváltozott formában teszik, a koronavírus képes a molekulákra rákapcsolódni, elszaporodni, károsítva ezáltal a szervet – írja az InfoStart.

(Képünk illusztráció / Pixabay)

A víruskutató a vakcinákkal kapcsolatban arról is beszélt, nem szerencsés, ha valaki úgy kapja meg az oltást, hogy közben éppen megfertőződött a koronavírussal is, ugyanis ilyenkor az immunrendszer figyelme az oltóanyagra irányul, köszönhetően az abban található stimuláló adjuvánsszereknek, így kevésbé tudja féken tartani magát a fertőzést.

Ennek következtében a betegség vagy kialakul, amit egyébként esetlegesen tünetmentesen vészelt volna át az illető, vagy adott esetben súlyosabb formában jelentkezhet – tette hozzá Rusvai Miklós.