„Kétszer halt meg a lányom” – a 15 éves Szinti a túlélés bajnoka





Kétszer halt csecsemőhalált a 8. osztályos kislány, aki 75 százalékos agykárosodásból küzdötte fel magát. Mostanra már kitűnő tanuló, aki adventi koszorúkat készít édesanyával, szabadidejében pedig meditációval enyhíti testi és lelki fájdalmát.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.10.11.

Kétszer halt csecsemőhalált a 8. osztályos kislány, aki most már kitűnő tanuló. A 15 éves Szinti és édesanyja, Biró Evelina azzal tölti a szabadidejét, hogy különböző díszeket – kopogtatókat, asztaldíszeket és karácsonyi koszorúkat készít, amit később elad az érdeklődőknek. A pénzt a 15 éves, kerekesszékes tinédzser kapja meg zsebpénznek. Ahogy eljutottak odáig, hogy most ezt csinálhassák, nem mindennapi történet. Szinti küzdelméről az agykárosulás ellen, és a mindennapok nehézségeiről édesanyja, Evelina mesélt a Metropolnak.

Evelina és Szinti együtt küzdenek Olvasói fotó

Azért kezdett koszorút készíteni, hogy fejlődjön a finom mozgása

„3 évvel ezelőtt kezdtük el ezt az egészet, de azt tudni kell, hogy nem volt semmilyen kézügyességem még nekem sem, amikor belevágtunk” – mesélte Evelina, aki anno egy újabb hobbit keresett, amivel Szinti finom mozgását tudják fejleszteni. Így talált rá a koszorúkészítésre. Az ötlet azonban nem teljesen az ő fejéből pattant ki. – „Nézegettem a Facebookot, hogy mit lehetne csinálni, és van egy nagyon kedves családi barátunk, akinek a kislánya nagyon ügyes. Az első két koszorúnkat az ő segítségével készítettük el, és ahogy fejlődtünk, úgy kezdtük fokozatosan eladni őket. Mostanra persze rengeteget fejlődtünk – mondta el az anyuka, aki nagyon büszke rá, hogy a »Vásárolj Szintiért« Facebook-csoportban árulják az elvihető díszeket.”

Szinti Verbalióval, egy tabos program segítségével kommunikál, és így az ízlésének megfelelően készítjük a koszorúkat. Van olyan is, hogy nekem van egy elképzelésem, de neki az nem tetszik. Ilyenkor rám szól, hogy díszítsünk másképpen” – tette hozzá nevetve.

A „Vásárolj Szintiért” csoportban árulják az elvihető díszeket Olvasói fotó

„Ez egy életmentő műtét lesz számára”

Már egy éve folyamatosan húzódik a műtét, ami Szinti állapotán nagyon sokat javítana, hiszen már mindennaposak a fájdalmai 87 százalékos gerincferdülése miatt.

November 2-án lesz az altatóorvos, szóval most sürget az idő, hogy minden vizsgálatot megcsináljunk” – mondta el az anyuka, aki már nagyon szeretné, ha túlesnének a számukra életmentő műtéten.

Életmentő műtétre készül a mindig vidám kislány Olvasói fotó

„Már 2021 januárban ki voltunk írva egyszer, de a Covid miatt az egész csúszott. Ha sztk-alapon nem jön össze, akkor magánúton kell elvégezni a vizsgálatokat és az úgy súlyos pénzekbe kerül. Nyilván az ember ilyenkor nem ezt nézi, hogy mennyibe kerül majd, hanem, hogy be kell jussunk a műtétre november 2-án, teljesen felkészülve” – mondta Evelina, aki nem csak amiatt izgul, hogy meglesz-e minden szükséges lelet a műtéthez: az utána lévő időszak is nehéz lesz számukra. – „Szinti a beavatkozás után 1 hónapot lesz kórházban. A műtét több mint hatórás, 490 perces lesz, utána intenzíven lesz, csak utána kerül le az osztályra. Ezért is kezdtük ilyen hamar a koszorúkészítést, hiszen semmiképpen sem akartam, hogy lemaradjunk a karácsonyi lázról.”

Hatórás műtét vár rá Olvasói fotó

3 éves koráig magatehetetlen volt, most kitűnő tanuló

Szinti egészségesen született, de kétszer is meghalt a kezemben, bölcsőhalálban. Hároméves koráig teljes magatehetetlen volt, 75 százalékos fogyatékosként szerepelt az agykárosodás miatt. Azóta két őssejtes beavatkozáson vagyunk már túl” – mesélte az anyuka, majd hangsúlyozta: Szinti azóta elképesztően sokat fejlődött, mindezt azért, mert egyikük sem adta fel.

Szinti munkáit egy Facebook-csoportban lehet megvásárolni Olvasói fotó

 





Ezeket olvastad már?
Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Századfordulós polgári ház vált patkánytanyává Budapest belvárosában – Videó

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Borzalmas baleset Ceglédnél, gyerekek vannak életveszélyben

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Macskafogó fantom kísért Újbudán – ügyes trükkel cserkészi be az áldozatait – Fotó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás