A szakemberek egyöntetűen vallják, hogy ősszel számolnunk kell a koronavírus-járvány negyedik hullámával. Kemenesi Gábor biológus a Facebook-oldalán válaszolt meg néhány, a járvánnyal kapcsolatos kérdést és bizonytalanságot. A szakember szerint az esetszámok növekedése várható, amely bizonyosan a fiatalok és a nem oltottak körében súlypontozódhat, amit valószínűleg idővel a halálozások emelkedése követ. Véleménye szerint nem zárható ki, hogy már nyáron ideérhet a negyedik hullám, amelyre majd az ősz is rásegít, viszont az elérhető oltóanyagok segíthetnek a következő hullám mielőbbi megfékezésében.

Kemenesi Gábor szerint akár már nyáron elindulhat a negyedik hullám Fotó: Dunántúli Napló

Így tudjuk hamar legyűrni

„Nagyon fontos a maradék lakosság átoltása, a védelem nélkül maradtak újraoltása és a megfelelő időben történő, fegyelmezett járványvédelmi intézkedések meghozatala és betartása. Ha ez mind sikerül, akkor lepattinthatjuk a negyedik hullámot magunkról, Izrael egyelőre jó úton jár” – írta bejegyzésében a biológus.

Pár érv a vakcina mellett

Kemenesi mondott pár szót arról, hogy miért érdemes beoltatniuk magukat azoknak, akik még nem tették. „Ingyenes, a vakcina oltási reakciói néhány nap alatt elmúlnak, a Covid–19 hatásai néhány hónap után sem, a vakcina erősebb és jobb védelmet ad a természetes fertőzésnél, a vakcina nem „fertőz”, ellenben a vírust továbbadhatjuk és másokat sodorhatunk bajba”.