Kemenesi Gábor virológus közösségi oldalán egy égető kérdést tisztázott: azt, hogy a jelenlegi járványhelyzetben érdemes-e beadatni az AstraZeneca-vakcinát, illetve ez mennyire kockázatos lépés. Mint írja, mindenképp fontos, hogy a vakcinát beadassuk, legyen szó bármelyikről, amelyet a szakértők megbízhatónak találnak.

Kemenesi szerint bizonyos antitestek, amelyek rendkívül ritka esetben, egyelőre ismeretlen háttértényezők mentén megjelenhetnek (valószínűsíthetően a vakcina hatására) képesek különféle vénás trombózishoz vagy tüdőembóliához hozzájárulni. Ám kiemeli, hogy a Covid-fertőzés esetén ennek a bekövetkezési gyakorisága százezerszer nagyobb a vakcinánál tapasztalt értéknél.

Kockázatelemzés kezdőknek

A kockázatelemzés és a kockázatok mérlegelése a legtöbb embernek legalább annyira újdonság,…

Posted by Gábor Kemenesi on Tuesday, April 13, 2021

Sőt arról is ír, hogy a fogamzásgátlók, a dohányzás és a Covid-megbetegedés mind sokkal nagyobb rizikófaktor a vakcinánál. Az ábra szerint a vérrögképződés kockázata a Covid-fertőzésnél a legnagyobb, 16,5 százalék. A dohányzásnál 0,18 százalék, a fogamzásgátló tablettánál 0,5–0,12 százalék. Ezzel szemben az AstraZeneca-vakcinánál 0,0004 százalék, ami töredéke a többi felsoroltnak – írja a Ripost.

„Éljünk az oltás lehetőségével és amennyire csak tudunk küzdjünk a járvány terjedése ellen, minden eszközzel melyet eddig megtanultunk” – kéri Kemenesi.