Korábban írtunk Soltész Jani bácsi történetéről, aki a Népszigeti Állatfarm alapítója és fenntartója. A férfi jelenleg Covid-fertőzése után lábadozik, az utóbbi hetekben elképesztő nehéz időszakon ment keresztül az állatbarát férfi, elveszítette feleségét, ágynak döntötte a koronavírus, és az állatait nem tudta gondozni. Nem hagyta azonban őt segítség nélkül sem az Újpesti Állat- és Természetvédelmi Őrszolgálat, sem a Metropol napilap.

Soltész János a kecskék nagy barátja Fotó: Népszigeti Állatpark

Az Őrszolgálat munkatársai, a parkról írt cikkünk hatására civilekkel kiegészülve rendben tartja az állatfarmot, amíg annak kapitánya teljesen fel nem épül. Több mint ezer állat éldegél a parkban, utánuk összetakarítottak, takarmányra gyűjtöttek pénzt, egyelőre akár februárig is elég élelme lesz a kedvenceknek. Az állatvédők a nagyszámú kecskepopuláció tagjai közül néhányat átszállítottak egy közeli állatsimogatóba, hogy gondjukat viseljék. Azonban arra ők sem számítottak, hogy nem csak állatokat fognak menteni, hanem még „nevelőszülőkké” is válhatnak egy-egy újabb látogatás alkalmával.

Közel 50 kecske éldegél az állatparkban Fotó: Népszigeti Állatpark

Tudniillik Jani bácsi kecskék befogadásával kezdte az egész állattartást, majd az évek alatt nagy mennyiségű patás került hozzá, vagy éppen nála születettek már meg. Az Őrszolgálat legutóbbi kint jártakor meglepő felfedezést tettek a kollégák, egy anyakecske és két újszülöttje fogadta őket az állatparkban, őket is biztonságban a Barka Állatsimogatóba szállították és büszkén jelentették be a Facebookon, hogy mind a hárman jól vannak.

Aranyos történetnek hangzik, azonban komoly háttere is van. Közel 50 fős volt a kecskeállomány és a bakok megsebezhették volna, sőt rosszabb esetben el is taposhatták volna az utódokat, amennyiben nem választják szét az anyukát a gidáival, valamint a nőstényeket a bakoktól ideiglenesen.

A két kis lurkó most már biztonságban Fotó: Állat- és Természetvédelmi Őrszolgálat Újpest