A legtöbb esetben letört faágak és kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak. A beavatkozások zömére Budapesten volt szükség. Pécsett egy faág elszakított egy elektromos vezetéket, emiatt ötven fogyasztónál átmeneti áramkimaradás van, amelyet a szolgáltató még ma helyre fog állítani.

Hódmezővásárhelyen, a Szent István téren egy templom tetején a bádoglemezt rongálta meg a szél. A lemez ugyan meglazult, de a helyén van. A környező fák miatt tűzoltótechnikával nem lehet elérni a sérült részt, ezért a tűzoltók kordonnal lezárták a területet. Hétfőn fogják megjavítani a tetőt – írja az Országos Katasztrófavédelem közleményében.

Az erős szél miatt tíz esetben szén-monoxid miatt is riasztották a tűzoltókat. A szél ilyenkor visszafújhatja az égésterméket a kéménybe, ami miatt tökéletlen égés jön létre és szén-monoxid keletkezik. Ugyanez történik, ha nem megfelelő a nyílt égésterű fűtőeszköz, vagy vízmelegítő levegő-utánpótlása.

Ha viharos idő miatt ad ki riasztást a meteorológiai szolgálat, a ház környékéről érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni azokat a kisebb tárgyakat, kerti szerszámokat, cserepes virágokat, kerti bútorokat, amelyeket a szél felkaphat és kárt okozhat velük.

Az erős szélben kidőlő fák elszakíthatják az elektromos vezetékeket. Ha bárki elszakadt vezetékkel, veszélyes helyzettel találkozik, hívja a 112-es segélyhívó számot.