Kásler Miklós: Átoltottságban egyre nagyobb lesz az előnyünk

Az emberi erőforrások minisztere úgy véli, hogy bár átoltottság terén egyre jobban állunk,az angliai, majd a dél-afrikai mutáció miatt vált újra kritikussá a helyzet.

Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.03.07.
koronavírus

– Magyarország átoltottsága már most jóval az uniós átlag felett van, ahhoz azonban még időre van szükség, hogy a vakcinák meg tudják akadályozni a koronavírus terjedését. Ezért volt indokolt az emberek közti kontaktusok számának csökkentése – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Kásler Miklós.

(Fotó: Facebook)

A mutációk miatt vált a helyzet kritikussá

– A kormány által november 14-én meghozott szigorító intézkedések hatására Magyarországon a járvány lecsengő fázisba került. Már láttuk a végét, elérhető közelségbe kerültek a vakcinák, és végzetes csapást mérhettünk volna a koronavírusra, ha nem jelenik meg az angliai, majd a dél-afrikai mutáció. A helyzet kritikussá vált: rendkívül gyorsan emelkednek a számok, nagyobb mértékben, mint a járvány első vagy második hulláma idején, a fertőzöttek korcsoportmegoszlása eltolódott a fiatalabbak felé, illetve súlyosabbá vált a betegség lefolyása. Az oltások száma emelkedik, ám ahhoz még időre van szükség, hogy a védőoltások meg tudják akadályozni a koronavírus terjedését. Ezért most az emberek közti kontaktusok számának csökkentése volt indokolt - jelentette ki a miniszter.

A magyar kormány többek között az orosz vakcinát is megrendelte - Fotó: shutterstock

Emelik a vakcinák számát

– Magyarország minden bevethető forrásával törekszik arra, hogy a hazánkba érkező vakcina mennyiségét emelje. Sajnos az európai közös beszerzések időben is és mennyiségben is jelentős csúszásokat és kiszámíthatatlanságot okoznak. Ez a magyarázata annak, hogy a magyar kormány két olyan vakcinát – az orosz Szputnyikot, illetve a kínai Sinopharmot – rendelt meg nagy mennyiségben, amelyek garantáltan hatásosak és nincsenek jelentős mellékhatásaik, szövődményeik. A rendelkezésre álló öt vakcinával Magyarország várhatóan az európai országok között az átoltottság tekintetében minden héten nagyobb és nagyobb előnyt szerez majd.

A tömeges átoltottság érdekében az orvosok hétvégén is folgoznnak - Fotó: MTI/Rosta Tibor

Kinek és miért jár a pluszjuttatás?

A kormány 6,4 milliárd forintot biztosít a hétvégén is oltó háziorvosoknak. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy egy teljes munkaszüneti napra a kiegészítő díjazás összege nyolcvanezer, fél napra pedig negyvenezer forint lesz, és minden olyan esetben jár a pluszjuttatás, ha az ellátandók legalább fele megjelenik a rendelőben. Ha ez nem történik meg, akkor az érintettek a támogatás összegének ötven százalékára lesznek jogosultak. Büszkén mondhatom, hogy jelenleg több mint ötezer oltópontként kijelölt háziorvosi rendelőben végzik a kollégák a regisztrált idősek és a hatvan év alatti krónikus betegek oltását. A tömeges átoltottság eléréséhez azonban – a megfelelő anyagi elismerés mellett – hétvégén is számítunk a munkájukra.

 

Ezeket kell betartanunk, hogy újra nyithasson az ország

A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépő újabb védelmi intézkedések:

  • Az üzleteket be kell zárni. Kivétel: az élelmiszerüzletek, a patikák, a benzinkutak, a drogériák, a dohányboltok, gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenységhez nélkülözhetetlen anyagokat és eszközöket árusító üzletek, valamint az állateledelt, takarmányt forgalmazó üzletek, a piac és a termelői piac.
  • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyi, szociális, pénzügyi, postai, járműszerviz-szolgáltatásokat. A nőnapra tekintettel március 8-án, hétfőn a virágboltok nyitva maradhatnak, de utána nekik is be kell zárniuk. Az éttermekben továbbra is lesz lehetőség elviteles vásárlásra.
  • Az óvodák és az általános iskolák a tavaszi szünet végéig nem nyithatnak ki. A középiskolákban és a felsőoktatásban a digitális oktatás továbbra is fennmarad.
  • Az alacsony fertőzési számokra tekintettel a bölcsődék nem zárnak be.
  • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben marad.
  • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező. A másik embertől lehetőség szerint legalább másfél méter védőtávolságot kell tartani.
  • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak.
  • A szabadtéri sporttevékenység lehetséges, ahol tartható a másfél méteres távolság. Megengedettek az igazolt sportolók edzései, a meccsek kizárólag zárt kapuk mögött lehetségesek.
  • A parkok, arborétumok és erdők nyitva maradnak.
  • Szigorítják a határátlépést, de a tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.
  • Ezeket olvastad már?
    Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

    Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

    Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

    Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

    Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

    Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

    Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

    Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

    Top hírek

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél-feliratkozás