Ahogy arról korábban beszámoltunk a BioNTech által kifejlesztett első, rák elleni kísérleti vakcinát már beadták egy melanómás betegnek. A már létező ellenanyagot egy Libtayo nevű monoklonális antitest gyógyszerrel keverték, amit pikkelysömör kezelésére szoktak használni. A vizsgálatba 120 beteget vonnak be, és értékelik a kombináció, valamint az önállóan alkalmazott egyes hatóanyagok hatásait.

Két évvel ezelőtt Karikó Katalin a BioNTechnél a bőrfelszíni tumorba történő oltási kísérletekkel foglalkozott – írja a Blikk.

Öt éven belül elkészülhet a rák elleni gyógyszer

Nem véletlen hát, hogy Karikó Katalin a messenger RNS-vakcinák nagy tudású ismerője árult el részleteket a kutatás folyamatáról.

Karikó Katalin nemzetközileg elismert kutatónk (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

A felszínen lévő tumoroknál, mint például a melanoma vagy egyéb, az arcon, nyakon megjelenő tumoroknál be lehet nyomni egy mRNS-t tartalmazó keveréket, amely az immunsejteket odahívja, majd megmutatja nekik, hogy itt van a rák, ezt meg kell ölni” – mondta el a kutatónő a lapnak.

Hozzátette: a részvételével létrehozott oltóanyag nemcsak a rák gyógyításában lehet hatalmas áttörés, hanem az infarktusos emberek szívére gyakorolt hatását is vizsgálják. Az ismert gyógyszergyártó cég a jövőben nagy hangsúlyt fektet a rák elleni gyógykészítmények vizsgálatában és fejlesztésében. A céljuk az, hogy 5 éven belül rák elleni gyógyszert gyárthassanak.