Rakonczay Gábor január elején indult útnak, hogy egy állva hajtható SUP deszkával keljen át az Atlanti-óceánon. Az eredetileg körülbelül kéthónapos kaland végül hat nap után véget ért. Az extrémsportoló még mindig a Kanári-szigeteken van, telefonon sikerült utolérni lapunknak.

Pozitív lett a tesztje

– Nem sokkal az indulás előtt kíváncsiságból leteszteltettem magam, és pozitív lett – kezdte a Metropolnak Rakonczay Gábor.

– Nem volt semmilyen tünetem, még a szaglásom és az ízérzékelésem is megmaradt. Talán a fejem fájt egy kicsit, de ha nincs a teszt, eszembe sem jut, hogy esetleg elkaptam. Természetesen 10 napra otthon maradtam, és csak pár héttel a negatív teszt után indultam útnak. Szerencsém volt, pont jól jött ki a matek – árulta el az extrémsportoló.

Cserben hagyta a szervezete

Bármennyire is szeretett volna célba érni, muszáj volt feladnia, ugyanis fizikálisan és mentálisan is teljesen kimerült.

– A hat nap alatt összesen körülbelül 10 órát aludtam. Egy idő után már nem tudtam eldönteni, hogy mi az álom és mi a valóság, teljesen összemosódott minden. A kialvatlanság miatt hallucinálni kezdtem, egyre kevésbé tudtam logikusan gondolkodni. A 16 fokos óceánt például melegnek éreztem, így bele akartam menni a vízbe. Szerintem ha bemegyek, többé nem jövök ki, annyira gyenge voltam. Cserben hagyott a szervezetem, ez a futóversenyeken is gyakran megtörténik velem. Egy 200 kilométeres távon akár kétszer-háromszor is elájulok, de ott biztonságos körülmények között fekszem egy kicsit a szárazföldön, majd újra elindulok. Itt erre sajnos nem volt lehetőség – avatott be a részletekbe.

Fotó: RAKONCZAY EXPEDÍCIÓK

„Lehetetlen nem létezik”

Gábor először egy közelben lévő teherhajótól kért segítséget, ám végül egy mentőhelikopter szedte össze.

– Ahogy ráléptem a szárazföldre, megkönnyebbültem. Bár menni is alig tudtam, annyira lemerevedtek az izmaim a kihűlés miatt, onnantól már tudtam, hogy minden rendben lesz. Azóta fokozatosan tér vissza az erőm, jól vagyok. Úgy érzem, hogy elmentem a végsőkig, nincs bennem harag. Hogy egyszer újra nekivágok-e, arról korai lenne még nyilatkozni, túl friss az élmény ahhoz, hogy ezt el tudjam dönteni. Egy biztos, az extrém sportolással nem hagyok fel, és továbbra is úgy gondolom, hogy lehetetlen nem létezik.

Fotó: RAKONCZAY EXPEDÍCIÓK

Visszaszerezné a SUP deszkáját

Mentéskor csak az élet számít, a tárgyak nem – utalt Gábor arra, hogy a saját kezével épített járművét ott kellett hagynia az óceán közepén minden felszereléssel együtt.

– Van rajta egy jeladó, így lehet látni, hogy épp merre sodródik. Mindenképp szeretném majd összeszedni, hisz ez egy 80 kilós műanyag, aminek nem ott van a helye, nem szeretném vele szennyezni a környezetet – szögezte le a világrekorder.