Karácsony Gergely átverés áldozata lett. A főpolgármester a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy valakik digitális manipulációval (deepfake) megtévesztették, és ő azt hitte, hogy Vitalij Klicskóval, Kijev polgármesterével beszél. A kellemes csevej azonban egy idő után kezdett neki gyanússá válni.

A videóhívásra való megkeresés egy a kijevi főpolgármesteri hivatal domainjét használó e-mail-címről érkezett, és mivel korábban is kapcsolatban voltunk a kijevi polgármesteri hivatal munkatársaival, így nem volt okunk gyanúra– számolt be a főpolgármester.

Gyanús lett, hogy furcsákat kérdez az ál-Klicsko

Az kamu-Klicsko már korábban felhívta a berlini, madridi, és bécsi főpolgármestert is. Karácsony Gergely bejegyzésből kiderül, hogy hasonlóan a bécsi polgármesterrel lefolytatott híváshoz, a videóchat nagy részében az Ukrajna elleni háborúval és menekültválsággal kapcsolatos dolgokról társalgott az ál-Klicskóval. Aztán a hívás végéhez közeledve több furcsa, gyanút keltően provokatív jellegű kérdés is elhangzott, ami miatt a hívást a tervezetnél jóval korábban be is fejezte. A Városháza munkatársai az esetet követően egyeztettek a kijevi főpolgármesteri hivatallal, mely során megerősítésre került, hogy csalás történt.

Karácsony rövidesen egyeztet az „igazi Klicskóval”

„Minderről hivatalosan tájékoztatom a magyar titkosszolgálatokat felügyelő minisztert, és felkérem a Főpolgármesteri Kabinet Városdiplomáciai Csoportját, hogy az Ukrán Nagykövetséggel, a magyar nemzetbiztonsági szervekkel és a többi érintett európai nagyvárossal egyeztetett módon tárja fel a professzionális deepfake technológiát használó csalás részleteit” – sorolta a főpolgármester, majd hozzátette, hogy az „igazi Vitalij Klicskóval” hamarosan videóhívás keretében egyeztet.

Ellepték a trollok a főpolgármester oldalát

Az internet népe ezúttal sem volt kíméletes Karácsony Gergellyel, és elárasztották kritikus és kárörvendő kommentekkel.

„Az lenne a jó ha valaki azért hívná fel ,hogy elmagyarázza hogyan kell vezetni egy fővárost!” – tanácsolta Luigi.

„Már Kijevben is tudják, mekkora ökör vezeti Budapestet. Attól félek, holnap Arafat hívja, és beszél is vele!” – aggódott László.

„Állítólag el is utalta Budapest háromhavi fenntartási költségét segélynek” – osztotta meg Gergely az „értesülését” .

„Orbán Viktort az igazi Zelenszkij hívja Karácsonyt a kamu-Klicskó. Ez sokkal többet árul el, mint azt gondolnánk” – sommázta Gizike.

„Kedves Gergő, nem ezekkel a dolgokkal kellene foglalkoznod ,hanem Budapesttel és a lakóival! Azokkal az emberekkel akik a tehetségtelenséged ellenére megválasztottak!” – áll András szemrehányó hozzászólásában.

„Annyira felhaborító …miért kell mindig, mindenhol csalni? Sztem a Fidesz keze van benne!” – vélte Marika.

„Akkor ezért kár volt riasztani a tolmácsot” – írta Dániel.

„Istenem ezt mindenki hülyére veszi” – sajnálkozott Klára.