A fenti mondatokat nem egy kormánypárti lapból idéztük, ezeket maga a főpolgármester kabinetfőnöke, Balogh Samu írta le a Facebook-oldalán. Karácsony bizalmi embere hozzátette: ez olyan, mintha Soroksár, azaz a XXIII. kerület lakosságának 70 százaléka tűnt volna el a városból. A statisztikai hivatal szerint a kiköltözők közel fele, azaz 38 ezer fő feltehetően továbbra is kötődik a fővároshoz, mert Pest megyében talált új otthonra.

A jelek szerint semmi nem teljesült Karácsony Gergely kampányígéreteiből, hogy zöld és élhető fővárost teremt. Ehelyett a szemetesek egyharmadát leszereltette, a közterekre hajléktalanok és gyakran agresszív drogosok költöztek be, kaszálás helyett pedig méhlegelők csúfították a várost.

Az átgondolatlan intézkedések miatt költöznek el a fővárosból a lakók (Fotó: Metropol/Máté Krisztián)

Budapest lakói soha nem látott megpróbáltatásokat élnek át a gigadugók miatt, és a tömegközlekedésnél is gyakran kerül homokszem a gépezetbe, az előző városvezetés jóváhagyott felújításai (pl. Lánchíd, Blaha Lujza tér) pedig késve, kevesebb tartalommal és drágábban valósulnak meg. A városvezetés eközben folyamatosan a kormányra mutogat, nem vállalva a felelősséget az érthetetlen döntések és sorozatos baklövések eredményeképp a kialakult városszintű káoszért.

Józsefvárosból a fél lakosság elköltözne, Karácsonyt leváltanák a budapestiek

A tömeges kiköltözés okait megvilágítja a TÁRKI friss közvélemény-kutatása is, amely szerint a józsefvárosiak csaknem fele – 48 százalék – gondolkodik azon, hogy elköltözne onnan. A kutatás szerint a kerületiek közel harmada érzi úgy, hogy a korrupció, a szociális támogatások és a köztisztaság esetében romlott a helyzet a kerületben. A válaszolók tízes skálán közepesnél rosszabbnak, 4,98-ra értékelték Pikó András és csapata eddigi munkáját. A Századvég októberi közvélemény-kutatásából pedig az derült ki, hogy a budapestiek 50 százaléka szerint a főváros dolgai jobban mentek Tarlós István főpolgármestersége idején, Karácsonyt alig 40 százalékuk vélte eredményesebbnek. Arra a kérdésre pedig, hogy szívesebben látna-e egy új jelöltet Budapest élén, a valaszadók 52 százaléka válaszolt igennel, és 38 százalék nemmel.