Karácsony Gergely átgondolatlan felújításai és szervezetlen útlezárásai miatt óriási káosz uralkodik a fővárosi utakon, és ez várhatóan az egész nyáron így lesz. A Metropol munkatársai több fontos fővárosi útvonalat is teszteltek. Lemértük, hogy vajon mennyi idejébe kerül egy autósnak a meleg nyári napokon a dugóban veszteglés. Normál menetidőként a Google Maps csúcsforgalmon kívüli adatait vettük alapul. Az eredmény: átlagosan 28 percet töltünk reggelente a kocsisorokban várakozva. Ha hozzátesszük, hogy az esti csúcsban ugyanez vár ránk, kiderül, hogy közel 1 órát vesz el naponta az életünkből a budapesti közúti káosz.

Az Erzsébet körút teljesen elesett szerda reggel is (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Erre jártunk, és mértünk

Az összesítésből kiderül, hogy egy átlagos 13 perces utunk csúcsidőben körülbelül 41 percig tart, azaz nagyjából 28 percet vesztegelünk a dugóban.

ÚTVONAL

NORMÁL MENETIDŐ

JELENLEGI MENETIDŐ

VESZTETT IDŐ

Hungária Körút, M3 bevezető – Üllői út

13 perc

39 perc

26 perc

Petőfi híd, pesti hídfő – Nyugati pu.

14 perc

35 perc

21 perc

Nyugati pu. – Kálvin tér

11 perc

31 perc

20 perc

Budaörsi bevásárlóközpont – Újbuda központ

13 perc

58 perc

45 perc

M1-M7 autópálya bevezető – Lánchíd

13 perc

33 perc

20 perc

M0-M3 bevezető – Puskás Aréna

13 perc

48 perc

35 perc

ÁTLAGOSAN

~13 perc

~41 perc

~28 perc

Óriási volt a káosz az Andrássy úton (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Katasztrofális a helyzet az utakon

Zoltán: Óriási a káosz a városban. Én futár vagyok, így nagyon megnehezíti a napi munkát a rengeteg jármű. A legnagyobb baj, hogy minden autóban mindössze egy ember ül, kilátástalan a helyzet.

Zoltán (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Zsuzsa: Nagyon nehéz közlekedni a városban ilyenkor. Szerencsére én 9-re járok, így addigra már egy picit enyhül a dugó, de így is jóval korábban kell elindulnom otthonról, mint korábban.

Zsuzsa (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

Kristóf: Katasztrófa, ami az utakon megy. Mi az agglomerációból járunk be a fővárosba dolgozni, és nap mint nap megéljük ezt a lehetetlen helyzetet.

Kristóf (Fotó: Metropol/Keresztesi Balázs)

„Reggel 7:30- kor indultam kocsival Zuglóból, a Rákóczi híd pesti lábánál van a munkahelyem. Az M3-as bevezetőjén gyakorlatilag esélyem sem volt a haladásra. Úgy terveztem, hogy a 9:00-ás megbeszélésem előtt még iszom egy kávét és átnézem az anyagot, mielőtt találkozom az ügyféllel, de éppen csak beértem 8:57-re az irodámba. Kis híján másfél órás volt az út. Ennyi idő alatt a Velencei-tóig is eljutottam volna” – mesélte lapunknak tegnap reggeli kálváriáját Gabriella, aki arra számított, hogy a dugóval kalkulálva is maximum 40 percre lesz szüksége a Könyves Kálmán körúton, hogy ne késsen el.

Sorra jönnek az útlezárások, felújítások

  • Hétfőtől lezárásra került a pesti alsó rakpart a Margit híd és az Országház között.

  • Június 16-án a híd felújítása miatt teljes egészében lezárják a Lánchidat és környékét.

  • Akadálymentesítik az 50-es villamos vonalát. A felújítás érinti a Kossuth tér, az Árpád utca, a Baross utca, valamint a Szarvas Csárda tér megállóinak környezetét is.

  • Még a nyáron elkezdődik a Blaha Lujza tér felújítása, a pontos időpont egyelőre nem ismert.

Metropol-tippek dugó ellen

Öt hasznos tanács, hogy elkerüljük a kígyózó sorállást és a mérgelődést.

1. Ha már másik három, velünk egy irányban lakó kollégával összefogunk, és reggel egy autóval indulunk dolgozni, akkor a váltott telekocsival nem csak spórolunk, de három autóval kevesebbet állítunk be a forgalomba.
2. Tegyük le egy külső P+R parkolóban az autót, és váltsunk tömegközlekedésre.
3. Tervezzük meg az útvonalat applikációval. Ne ragaszkodjunk a szokásos menetrendhez!
4. Ne adjuk át magunkat az idegeskedésnek, attól csak elviselhetetlenebb a toporgás, és ez nem segít. Hallgassunk rádiót vagy zenét!
5. Ha mindenképpen a dugóban kell töltenünk a következő 30-40 percet, intézzünk el néhány céges telefonhívást – természetesen a szabályokat betartva –, ezzel is rövidítve a napi rutint.