Legutóbb tetőmunkásoknak adták ki magukat. A Metropol többször is beszámolt róla, hogy az elmúlt években megnőtt az olyan csalóknak a száma Budán, akik különböző munkásembernek hazudják magukat, hogy így csikarjanak ki pénzt a gyanútlan áldozataikból. Van, aki kamu szakembernek adja ki magát, más az ingatlanokba próbál bejutni munka címszó alatt, hogy onnan lophasson el valamit. Idén már a harmadik csalási módszerre hívjuk fel a figyelmet.

Fotó: Shutterstock

Olyan gyanús kérdéseik voltak, mint: Férje itthon van? Ön a tulajdonos?

A II. kerületi Lepke utcából dühítő esetről számolt be egy kerületi lakos. A családi házuk kapuján két csaló csöngetett be, akik hamis indokokkal megpróbáltak bejutni az ingatlanba. Erről írt a kerület legnagyobb Facebook-csoportjában:

„becsöngetett két ember, mindketten sárga láthatósági mellényt, sárga munkavédelmi sisakot, szandált és egyszerű ruházatot viselve. Az egyikük kezében egyetlen csavarhúzó volt. Lementem az udvarra beszélni velük, de csupán az egyikük beszélt tört magyarsággal. Azt mondta, hogy ők a „mesteremberek” és jöttek megjavítani a tetőt, egyetlen csavarhúzóval, szandálban. Mivel ez egy családi ház, így tudtam, hogy nálunk nem folyik semmiféle előre egyeztetett munkálat, úgyhogy tudtukra adtam, hogy ilyen szolgáltatást nem kívánok igénybe venni és nem fogom őket beengedni” – árulta el bejegyzésében Lilla, aki további megrázó részleteket is elmesélt a helyzetről:

„Az urak továbbra is kötötték az ebet a karóhoz, hogy engedjem be őket és olyan gyanús kérdéseik voltak, mint: Férje itthon van? Ön a tulajdonos? Ezen felül nagyon próbáltak meggyőzni, hogy igenis lóg a pala és hogy életveszélyes a tető, engedjem meg nekik, hogy megcsinálják. Rövidre zártam a beszélgetést és elhajtottam őket, így utána tovább is álltak más házakba is becsöngetni. A Branyiszkó utca felől érkeztek gyalog, mindegyik háznál megálltak, becsöngettek többször is, végig pásztázták a házakat és az utcát. A bejelentés megtörtént a II. kerületi Rendőrkapitányságra” – írta a posztoló, akihez megpróbáltak bejutni a „szakemberek”.

Kamu vízvezetékszerelők és nyugdíjasokra utazó csalók Óbudán

Óbudán tavaly szeptemberben már a hivatalos szakemberekkel szemben is bizalmatlanok voltak a lakosok, a trükkös csalók miatt. Az elmúlt két évben több átverés is történt a kerületben:

  • Vízvezeték-szerelőként 50 ezer forinttal rövidítettek meg egy nyugdíjas hölgyet Óbudán tavaly szeptemberben.
  • Szintén a III. kerületben, a Szőlő utcában mesteremberként kért előleget egy hamis szaki egy nyugdíjas hölgytől, majd lelépett a pénzzel januárban.
  • A Tímár utcában pedig álrendőrök próbáltak meg lakásokba bejutni a nyár végén.
  • A Tímár utcában korábban is megjelentek csalók, akkor kéménybélelési munkával foglalkozó vállalkozóként 100 ezer forintnyi előleget kértek el, majd léptek le az összeggel az átverők.
  • A rendőrségtől pedig megtudtuk, hogy a BRFK többször is tartóztatott már le kamu egyenruhásokat Budapesten, legutóbb 2016-ban egy 4 fős banda tagjainak csuklóján kattant a bilincs.

A valódi Fővárosi Csatornázási Művek munkásainak adták ki magukat a csalók /Forrás: Új Dunántúli Napló

Már a tűzifával is szélhámoskodnak

Az I. kerületi Corvin-téren is felbukkantak idén áprilisban a szélhámosok, akik a Fővárosi Csatornázási Művek dolgozóinak adták ki magukat. Egy vendéglátóhely dolgozóitól akartak pénzt elkérni dugulás elhárításért, ugyanis azt állították, hogy a kamerájukon látták, hogy probléma van a hely csatornájában. Folyóméterenként 4250 forintot akartak elkérni, azonban miután igazolványt nem tudtak mutatni, elküldték őket.

A svindlerek taktikája sajnos az idővel egyre jobban fejlődik, és olyan szakmák művelőjének hazudják magukat, amikre a legnagyobb szükség van. Miután energiaválság támadt a háború miatt Európában, megnőtt a kereslet a tűzifa iránt. Ezt kihasználva idén egy bűnbanda hamis tűzifahirdetésekkel csalta ki az emberek pénzét. Egy valódi fatelep adataival készítettek Facebook-oldalt, majd a „megrendelőiktől” előleget kértek, azonban nem teljesítették az üzlet rájuk eső részét. A Nébih az esettel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy fűtőanyag vásárlás előtt mindig tájékozódjunk a Nébih Tűzifát Okosan! felületükön, hogy ne váljunk átverés áldozatává.

A rendőrség segít: Így kerülhetik el, hogy átverés áldozatává váljanak

A rendőrség igazolta lapunk számára, hogy érkezett hozzájuk bejelentés a kamu-szakemberekkel kapcsolatban, akik „tető javítani” érkeztek a II. kerületi házhoz. Az üggyel összefüggésben gyakorlati tippekkel látták el a lakosságot, hogy hogyan cselezhetik ki a szélhámosokat.

Az egyenruhások megszívlelendő tanácsai:

A rendőrség javasolja, hogy amennyiben szolgáltatóhoz tartozó, vagy egyéb javításra érkező szakemberek lakásunkba akarnak bejutni, kérjék el tőlük a szolgáltató által részükre kiadott arcképes igazolványukat, vagy konzultáljanak a közös képviselővel, hogy valóban rendelt-e a ház ilyen munkát. Amennyiben ilyen munkát a ház, vagy mi magunk nem rendeltünk, akkor tegyünk bejelentést a rendőrségen és ne engedjünk be idegeneket a házba. A lakók ilyen esetben telefonon a szolgáltatót is felhívhatják és ellenőrizhetik, hogy a magukat szakembereknek kiadók valóban munkavégzésre érkeztek hozzánk.”