Budapesttől alig 55 kilométerre, Táborfalván éldegélnek azok a lovak, amiket nézők milliói láthattak a Netflix Vaják, vagy éppen a Barbárok című sikersorozatában. A Ripost7 munkatársa felkerekedett, hogy személyesen láthassa a világhírű patásokat, sőt, fel is üljön arra a lóra, amin a Vaják főszereplője, Ríviai Geralt, azaz Henry Cavill vágtázott a filmvásznon.

Az első évadban megismert ló, Keszeg igazi neve Zeusz, egy tízéves kisbéri félvér herélt.

A tulajdonos, Juhász László szerint a csapat legjobb idegrendszerű, legnyugodtabb lova. Ám a sorozat második évadában a Cavill által alakított karakter egy új társat kap, a kilencéves fríz csődör, Hector személyében. Juhász László a Ripost7-nek árulta el, mit kell tudni a filmsztár paripákról.

Lovászból lett Orlando Bloom dublőre

„Én az első szinten, lovászként kezdtem a filmes pályafutásomat, persze hozzá kell tennünk, hogy Orlando Bloom dublőre voltam a Mennyei királyság című filmben, de tényleg végigjártam a szamárlétrát. Hozzá kell tennem, hogy mindig volt bennem egy vívódás, hogy a sportot, azaz a fogathajtást, vagy a filmezést válasszam-e. 2009-ben felkértek a Russell Crowe féle Robin Hoodra, de pont akkor készültem a világbajnokságra, és azt részesítettem előnyben. Lemondtam a forgatást. A világbajnokságon az egyik lovammal egy roppant szerencsétlen balesetet szenvedtünk, nekiment az oszlopnak, jó ideig azt hittük, hogy lebénult, három lábon közlekedett. Aztán persze jobban lett, de kárba veszett az éveken át tartó felkészülés. Akkor eldöntöttem, hogy inkább a filmezést választom” – kezdte a lapnak a tréner.

Juhász László szerint a csapat legjobb idegrendszerű, legnyugodtabb lova Zeusz (Fotó: Ripost7)

Laci telefonja szerencsére hamar újra csörgött, 2011 óta pedig gőzerővel dolgozik, mint lovaskaszkadőr, illetve koordinátor. Jelenleg körülbelül 70 lova van, amik tökéletesen idomítottak. Másképp nem is vehetnének részt a forgatásokon.

Pálinkázás után pattant a nyeregbe Henry Cavillel

„Változó, hogy mennyi idő alatt lehet átalakítani egy lovat filmes lóvá. Ahhoz, hogy egy forgatáson elmenjen A pontból B pontba, nem kell olyan sok idő, de persze rengeteg a zavaró tényező a számukra, mindenféle zaj, nyüzsgés, füstgép. Fontos, hogy kiegyensúlyozott, jó idegrendszerű legyen a ló. Ami pedig a színészeket illeti, hát, sokan mondják magukról, hogy tudnak lovagolni, aztán kiderül, hogy mégsem! Szerencse, hogy az én lovaim gyakorlatilag automaták, egy-két próba után rájuk lehet ültetni a színészt, és ha nem annyira összetett a feladat, simán megoldják. Persze kapnak egy kis jutalomfalatot” – árulta el a kulisszatitkokat Laci, aki annyira összehaverkodott Henry Cavillel, hogy a mai napig tartják a kapcsolatot.

Nagyon jó barátok lettünk Henryvel! Amikor a Vaják első évada véget ért, úgy volt, hogy szombaton hazarepül, ezért előtte mondta nekem, hogy vacsizzunk egyet Budapesten. Épp nem értem rá, mert egy rendezvényre kellett mennem, de ha van kedve, jöjjön velem. Nem tűnt túl lelkesnek, de kijött délután lovagolni. Előtte ittunk egy pálinkát, a tereplovaglás után pedig kijelentette, hogy mégis jön velem. Óriásit buliztunk, annyira jól sikerült, hogy másnap reggel szólt a magángépe pilótájának, hogy még maradna két napot. Várost néztünk, sétálgattunk, jókat ettünk. Az első évadban az ő lova volt a sárga Zeusz, ami amúgy a Kincsemben is szerepelt, a másodikban pedig Hector, a fekete fríz csődör” – mesélte Laci, aki hozzátette, hogy Cavill mára remek lovassá képezte magát, de ehhez az is kellett, hogy az első évad előtt egy hónapig folyamatosan gyakorolt.

Az állatok luxuskörülmények között utaznak a forgatásokra (Fotó: Ripost7)

Reggel kilencre ért le a tanyára és délután négyig ott volt. Nemcsak lovagolt, de csutakolta, szerszámozta is ezeket a 700 kilós, roppant elegáns állatokat.

Luxuskörülmények között utaznak

A filmekben szereplő lovak legalább annyit utaznak, mint a színészek, ezért felmerült bennünk a kérdés, hogy hogyan bírják a hosszú utazásokat és a változó körülményeket. Laci elárulta, hogy az ő lovai maximálisan ki vannak szolgálva, légkondis kamionban jutnak el egyik helyről a másikra, az utazást pedig kifejezetten élvezik. Ami az étkezésüket illeti, a tapasztalt kaszkadőr nem hisz a csodatápnak kikiáltott müzlikben, arra azonban odafigyel, hogy a lovak megkapják a megfelelő mennyiségű ásványi anyagokat, vitaminokat. Leginkább azért, mert a forgatásokon kibocsátott füst megviseli a tüdejüket, amiket gyógynövényes termékekkel lehet kompenzálni.