Nyitott a kapu, ide csak az nem megy be, aki nem akar. A Metropolnak a helyszínen az egyik lakó fanyar humorral mesélte: „közülünk senkit nem ver le a víz, ha hazaérkezésnél kiderül, hogy otthon felejtette a kapukulcsát”.

Ha alkalmanként megjavíttatják a kaput, akkor sem zár sokáig a rendszeres rongálások miatt Fotó: Metropol/NZ

A postaládákat feltörték, az udvar elhanyagolt. Mint megtudtuk, az épület egy része eredetileg istállónak épült. Már-már azt hittük, hogy az is maradt, amikor egy bérlő elmondta: ja, ez az ürülékszag a folyosón található vécéből jön…

A lakók hiába próbáltak segítséget kérni az önkormányzattól Fotó: Metropol/NZ

A bérlők úgy tudják, hogy az épület korábban bontásra volt ítélve, de a Pikó András polgármester vezette testület kivette a kerület bontási tervéből, miután a baloldal megnyerte a kerületben a választást. Azóta pedig nem törődnek a lakókkal, akik többször is jelezték a hivatal felé, hogy cserelakást szeretnének, de érdemi választ eddig sosem kaptak. A nehéz körülmények között élők elkeseredettek.

Bizarr lépcsőház, műszakilag is megkérdőjelezhető korláttal és lépcsővel Fotó: Metropol/NZ

A Metropol megkérdezte a józsefvárosi önkormányzatot, hogy mik a terveik az épülettel és a bérlőkkel, született-e valamilyen döntés az ügyben. Erre válaszul egy másfél évvel ezelőtti határozatot küldtek el linkben, amiből csak annyi derül ki, hogy az épület érintett a Semmelweis Egyetem fejlesztését célzó állami projektben. Így valószínűsíthetjük, hogy egyszer majd valamikor sokára, az állami beruházás kapcsán megoldódik a lakók ügye, és az önkormányzat akkor kénytelen lesz cserelakást biztosítani, vagy kifizetni őket. De másfél éve, a határozat óta nem történt semmi, az önkormányzat nem kommunikál a lakókkal, a ház pedig megy tönkre: 24 család elviselhetetlen körülmények között, drogosok és önkényes lakásfoglalók szomszédságában, vizelet- és ürülékszagban él…

Zoli szerint, a pince középkori, horrorisztikus hangulatú, oda le sem mennek Fotó: Metropol/NZ

Innen senki sem tud elköltözni, egyszerűen kihalnak a lakók

Mi halálháznak nevezzük, a bérlők kiöregednek, meghalnak. Kispénzű és alacsony iskolázottságú emberek élnek itt. Olyanok, akiknek nincs esélyük elköltözni. 48 lakás van az épületben, de pillanatnyilag 24-ben laknak. Ahogy megürül egy lakás bedeszkázzák, mert rövid időn belül önkényes lakásfoglalók költöznek be az elhunytak helyére” – mesélte Zoli, aki 15–20 éve él a rozoga épületben.

A lakók próbálják rendben tartani a házat Fotó: Metropol/NZ

Önkényes lakásfoglalók, illegális bérbeadó, folyosón nemi életet élő lakók

Egy másik, a nevét nem vállaló lakó elmesélte: „nemrég tartottak bérlemény-ellenőrzést az ingatlanban, de miután előre tájékoztatják ilyenkor a lakókat, azok felkészültek rá. Így „mindent a legnagyobb rendben találtak”, miközben van olyan bérlő, aki továbbadja bérbe a lakást. Drogdíler is van itt, úgy kell átlépnem a drogosokon, ha kilépek az ajtón. Olyan lakónk is van, akinél hemzsegnek a poloskák, ezért a ház folyosóján alszik, ahol egyben a nemi életét is éli” – sorolta a férfi, de Ibolya például fél éjjel kimenni a folyosón lévő mosdóba, mint mondta: előtte mindig szétnéz.

Ha megüresedik egy lakás, rögtön bedeszkázzák az önkényes lakásfoglalók miatt Fotó: Metropol/NZ

Havi 70–80 ezer forintot fizetnek a bérlők

„Miközben attól tartunk, hogy ránk dől a ház, lakásonként 25–30 ezret fizetünk a lakbérre, erre jön rá a rezsi, így összesen 70–80 ezret perkálunk ki” – mondta felháborodva Zoli, aki mellé egy másik férfi is odaszegődött. Ő a neve elhallgatását kérte, de elmondta, hogy 30 éve, amióta ott él, jelentősebb felújítást még nem látott, de ő sem tud elköltözni önerőből. Szerinte a bérleti díj igazságtalan, mert teljesen élhetetlen az épület. Vizesek, dohosak a falak, életveszélyesek a folyosók, rossz állapotúak a lépcsők de az önkormányzat nem törődik ezzel, ki sem mennek már egy ideje az állapot felmérése miatt.

Az önkormányzat helyett a hölgy lefestette a lakása körüli részt Fotó: Metropol/NZ

„Önerőből újítgatjuk, amit tudunk, de ablakon kidobott pénz…”

„Az, hogy a lakásainkat mi újíttatjuk fel, az normális. Viszont az már nem, hogy a közös területeken a tulajdonos önkormányzat helyett is mi végezzük el a feladatot, pedig rákényszerülünk. Mert, ha mi nem tesszük, akkor senki. Ezért vannak, akik önerőből lefestik például a lakásuk körüli külső falat, ami az önkormányzat dolga lenne. Persze, azt is kimondhatjuk, hogy az erőlködésünk kútba dobott pénz és elvesztegetett energia, mert a víz hamar megeszi a szépészeti beavatkozást” – mutatta meg Zoli, hogyan próbálnak túlélni.

Bizarr biztosíték tábla… működik… Fotó: Metropol/NZ

A bérlők elkeseredtek, Pikó András testülete szóba sem áll velük

„A jövőkép nehéz kérdés. Pár éve kijött ide Sára Botond akkori polgármester. Utána az önkormányzat felmérte az állapotokat. Úgy volt, hogy választhatunk a cserelakás vagy a kifizetés között, hogy jobb életünk lehessen. Azután Pikó megnyerte a választást, de úgy látszik, ő a kisemberekkel nem törődik. Csak elhúzta a mézesmadzagot, de itt semmivel nem foglalkozott azóta sem. Én magam is voltam bent az önkormányzatban érdeklődni, de nem igazán törődtek a higiénés körülményeinkkel vagy azzal, hogy hogyan élünk itt. Csak ígérgetéseket és kikerülő válaszokat adtak” – mondta elkeseredve Zoli.