Hivatalosan október 26-tól 30-ig tart az őszi szünet, de a gyakorlatban azonban a hosszúhétvégék miatt ez sokkal hosszabb lesz, az utolsó tanítási nap ugyanis október 22., míg az első november 2-a. A tanulók tíznapos távolléte alatt országszerte fertőtlenítő nagytakarítást végeznek az iskolákban.

– Azt szeretnénk, hogy egy tiszta, fertőtlenített intézménybe térjenek vissza a diákjaink. Ott, ahol előfordult koronavírusos megbetegedés, vagy akár többször vissza is tért, akár a diákok, pedagógusok, dolgozók között, kértük a honvédelem közreműködését is, így ezeken a helyeken egy kiterjedtebb fertőtlenítés fog zajlani – erről Müller Cecília beszélt korábban az operatív törzs sajtótájékoztatóján, ahol köszönetet mondott az eddigi helytállásért.

Jön a szünet (Fotó: Ripost /MG)

Köszönöm a pedagógusoknak, a szülőknek, és a gyerekeknek is, hogy intézményeink zavartalanul tudtak működni. Reméljük, hogy ez a jövőben is így marad – tette hozzá az országos tiszti főorvos.

59 iskolában lesz kiterjedt fertőtlenítés

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár közölte, hogy a honvédség ötvenkilenc iskolában vesz részt a fertőtlenítésben, ugyanis ezekből az intézményekből a fertőzés a rendkívüli szünet és a digitális munkarend ellenére sem tűnt el. A digitális munkarend mindössze az iskolák hat százalékát érinti, valamint 3000 óvoda közül csak 64-ben van rendkívüli szünet. Maruzsa Zoltán kiemelte, hogy az őszi szünet a koronavírus-fertőzési láncok megszakítására is alkalmas lehet, és azt kérte, hogy a tíz napot a gyerekek családi körben, ne csoportos szabadidős programokon töltsék.