RETRO RÁDIÓ

Jó ha tudod! Ilyen esetekben fizet a biztosító, ha kátyúkár érte





A téli hónapokban megnövekedett kátyúk komoly gondokat okozhatnak a járművekben, azonban ha betartunk pár fontos lépést, akkor a biztosító átvállalja a javítás költségeit.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.01.27.
biztosítás

A téli hónapok beköszöntével a csapadékos és hideg idővel megnövekedik a kátyúk száma az utakon, amelyek komoly kárt tehetnek a járművekben. A kátyú okozta károk 60-70 százaléka jellemzően az első negyedévben történik a kátyúbiztosítást kínáló társaságok tapasztalatai szerint. Fontos tudni azonban, hogy a kátyúk által okozz károkat bizonyos esetekben megtéríti a biztosító. A Metropol most összegyűjtötte, mire érdemes figyelni, ha megtörtént a baj.

Készítsünk fényképet az esetről

Az utak állapotáért az út fenntartója a felelős, azonban a káreseményt tudnunk kell bizonyítani. Ha megtörtént a baj, akkor lehetőleg hívjunk rendőrt még akkor is ha nem történt személyi sérülés, hiszen a bizonyításnál jól jöhet a hatósági dokumentum. Fontos, hogy a telefonunkkal készítsünk több, a részleteket is mutató felvételeket beleértve a helyszínt, a kátyút és az autót is. Ha látták a káreseményt, akkor a tanúk elérhetőségeit is jegyezzük fel ezek mind nagyon fontosak, hiszen a biztosítónak bizonyítani kell az káreseményt. Fontos még, hogy a a gépjármű javítási munkálatairól kiállított számlát, az ügy lezártáig őrizzük meg.

Fotó: Shutterstock

Itt jelenthetjük be a kátyúk okozta kárt

  • Településeket összekötő utak, autópályák esetében a Magyar Közút Zrt. az illetékes. Jelenthetjük: elektronikusan, e-mailen, vagy postai úton
  • Lakott területen belüli utak esetében az adott Önkormányzat az illetékes. Jelenthetjük: személyes vagy e-mailen
  • Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalai esetében a Budapest Közút Zrt. az illetékes. Jelenthetjük: személyesen az ügyfélszolgálaton, e-mailen vagy „kátyúkár bejelentő lapon”
  • Fotó: Ripost

    Gyorsabban segít a biztosítás

    Létezik a Kátyúkár biztosítás, mindössze pár ezer forintos díj ellenében. Ez évente több eseményre is térít egy, a szerződésben lefektetett, igen magas összegű felső limit eléréséig. Fontos tudnivaló, hogy aki kátyúkár elszenvedője, és nincs még Kátyúkár biztosítása, a készített fotókat a kártérítési igény kíséretében elküldheti ugyan az érintett közút kezelőjének, és kérheti kárának megtérítését, de ez ilyenkor akár több hónap átfutási időt is igénybe vehet, és a kártérítés megítélése még így sem biztos. Ezért ajánlják minden gépjárművezetőnek, hogy a kötelező biztosítása mellé kössön mindjárt kiegészítő Kátyúkár biztosítást is, mert így megelőzhető a kellemetlen helyzet.

    Az előnyök között említik, hogy a kátyúbiztosítások egyes módozatai a figyelmeztető táblával jelölt útszakaszokra is fedezetet nyújtanak, az autósoknak nem kell kideríteniük az útkezelő kilétét, mert közvetlenül a biztosítójuknak jelentik a kárt, más biztosításokkal szemben pedig a térítést sem összegszerű, sem százalékos önrész nem terheli. Azonban a megfelelő dokumentáció ebben is esetben is fontos felvétel – írja a Bors.





    Ezeket olvastad már?
    Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

    Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

    Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

    Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

    Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

    Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

    Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

    Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás