A téli hónapok beköszöntével a csapadékos és hideg idővel megnövekedik a kátyúk száma az utakon, amelyek komoly kárt tehetnek a járművekben. A kátyú okozta károk 60-70 százaléka jellemzően az első negyedévben történik a kátyúbiztosítást kínáló társaságok tapasztalatai szerint. Fontos tudni azonban, hogy a kátyúk által okozz károkat bizonyos esetekben megtéríti a biztosító. A Metropol most összegyűjtötte, mire érdemes figyelni, ha megtörtént a baj.

Készítsünk fényképet az esetről

Az utak állapotáért az út fenntartója a felelős, azonban a káreseményt tudnunk kell bizonyítani. Ha megtörtént a baj, akkor lehetőleg hívjunk rendőrt még akkor is ha nem történt személyi sérülés, hiszen a bizonyításnál jól jöhet a hatósági dokumentum. Fontos, hogy a telefonunkkal készítsünk több, a részleteket is mutató felvételeket beleértve a helyszínt, a kátyút és az autót is. Ha látták a káreseményt, akkor a tanúk elérhetőségeit is jegyezzük fel ezek mind nagyon fontosak, hiszen a biztosítónak bizonyítani kell az káreseményt. Fontos még, hogy a a gépjármű javítási munkálatairól kiállított számlát, az ügy lezártáig őrizzük meg.

Fotó: Shutterstock

Itt jelenthetjük be a kátyúk okozta kárt

  • Településeket összekötő utak, autópályák esetében a Magyar Közút Zrt. az illetékes. Jelenthetjük: elektronikusan, e-mailen, vagy postai úton
  • Lakott területen belüli utak esetében az adott Önkormányzat az illetékes. Jelenthetjük: személyes vagy e-mailen
  • Budapest fő- és tömegközlekedési útvonalai esetében a Budapest Közút Zrt. az illetékes. Jelenthetjük: személyesen az ügyfélszolgálaton, e-mailen vagy „kátyúkár bejelentő lapon”

Fotó: Ripost

Gyorsabban segít a biztosítás

Létezik a Kátyúkár biztosítás, mindössze pár ezer forintos díj ellenében. Ez évente több eseményre is térít egy, a szerződésben lefektetett, igen magas összegű felső limit eléréséig. Fontos tudnivaló, hogy aki kátyúkár elszenvedője, és nincs még Kátyúkár biztosítása, a készített fotókat a kártérítési igény kíséretében elküldheti ugyan az érintett közút kezelőjének, és kérheti kárának megtérítését, de ez ilyenkor akár több hónap átfutási időt is igénybe vehet, és a kártérítés megítélése még így sem biztos. Ezért ajánlják minden gépjárművezetőnek, hogy a kötelező biztosítása mellé kössön mindjárt kiegészítő Kátyúkár biztosítást is, mert így megelőzhető a kellemetlen helyzet.

Az előnyök között említik, hogy a kátyúbiztosítások egyes módozatai a figyelmeztető táblával jelölt útszakaszokra is fedezetet nyújtanak, az autósoknak nem kell kideríteniük az útkezelő kilétét, mert közvetlenül a biztosítójuknak jelentik a kárt, más biztosításokkal szemben pedig a térítést sem összegszerű, sem százalékos önrész nem terheli. Azonban a megfelelő dokumentáció ebben is esetben is fontos felvétel – írja a Bors.