Az egész netet bejárta az a videó, melyen egy fehér furgonban ülő sofőr először a rendőrökre húzza a kormányt a tapolcai benzinkútnál, majd pedig egy frissen vásárolt, álló Opelnek rontott padlógázzal. Kiderült, hogy a tökrészeg, 52 éves K. Zoltánnak aznap délelőtt már bevonták a jogosítványát, de délután egy kisteherautóba ülve tovább folytatta az ámokfutást, amely során valósággal vadászott az emberekre: nem kímélt sem autóst, sem gyalogost, sem rendőrt, még gyerekekre is ráhúzta a kormányt.

Árokba lökte a sofőrt, autókat rongált

A férfi szombaton kezdett bele a több napig tartó őrületbe, akkor szerencsére még csak egy villanyóra látta kárát a száguldozásnak. Húsvét hétfőn azonban már világosan látszott, hogy teljesen megkattant: akkor egy őt előző kocsiba hajtott szándékosan a Tapolca közeli Köveskál és Gyulakeszi között, és árokba lökte a sofőrrel együtt. Hamar kiderült, hogy nemcsak az esze ment el, de részeg is, így jogosítványát azonnal bevonták. Ez azonban egyáltalán nem zavarta a férfit, délután ugyanis – még mindig részegen – átült egy furgonba, és még az eddigieknél is durvább tombolásba kezdett Tapolcától Monostorapátiig, és vissza: útközben több jelzőtáblának nekirontott, kilenc autót megrongált, és szándékosan neki akart hajtani még több szembejövő autósnak és gya­logosnak is. – Monostorapátinál jött velem szemben, alig tudtam elrántani a kormányt. Utolsó pillanatban rántotta csak vissza. Nem én voltam az egyetlen, akivel ezt csinálta – mesélte a Borsnak egy sofőr. Egy gyerekeivel sétáló apára is ráhúzta a kormányt.

Több autóban is kárt tett (fotó: police.hu)

– Azonnal elrántottam a gyerekeket, amikor láttam, hogy felénk sodródik a járdán. Mielőtt elért volna, visszarántotta a kocsit, és elporzott. Később hallottam, hogy több gyalogos is így járt aznap miatta – ingatta a fejét az apa.

Álló kocsinak ment, és rendőrök közé hajtott

Tapolcára érve is folytatta a zúzást: először az úton helyszínelő rendőrök közé hajtott, majd nyílegyenesen egy álló Opelbe rohant frontálisan. A kocsi­ban egy fiatal férfi és 14 éves öccse ültek. – Álltunk a kocsival egy helyben, aztán szemből elképesztően gyorsan belénk jött ez az ember – mesélte a Borsnak a fiatal sofőr. – Nem szálltunk ki azonnal, mert az öcsémet kérdezgettem, hogy jól van-e. Mikor meggyőződtem róla, hogy nem sérült meg, kipattantunk az autóból – mesélte a fiatal. Kiderült, hogy az egy hónapja vásárolt kocsi totálkárosra tört. – Feltehetőleg gazdasági totálkáros lett. Emellett szörnyű belegondolni, mi lett volna, ha édesanyám 206-os Peugeot-jával, vagy ne adj isten a quaddal álltunk volna ott. Kiabáltam is vele, hogy „és ha a 14 éves öcsémnek baja esik?” – mondta szomorúan a sofőr.

Totálkárosra törte az Opelt (fotó: police.hu)

Gyógyszert szed a mentális bajokra

Zoltán ezután sem nyugodott, a kocsiból kiszállva hisztériázni kezdett, míg végül három zsarunak kellett őt leteperni. A férfi ismerőseit nem lepte meg Zoltán embervadászata. – Súlyos alkoholproblémával és mentális gondokkal küzd évek óta, a korábbi munkahelyé­ről is az alkohol miatt rúgták ki. Korábban pedig még egy traktort is ellopott – mesélte a férfi egyik ismerőse. Hozzátette: gondjaira gyógyszereket is szed. – Soha többé nem szabadna kocsiba ülnie, mert egyszerűen életveszélyes. Remélem, rácsok mögé kerül, és a jogosítványát egy életre elveszik. De attól tartunk, hogy ez sem jelent garanciát arra, hogy nem ül többé autóba – ingatta a fejét az ismerős. A sofőr ellen járművezetés közúti veszélyeztetés bűntett, valamint cserbenhagyás és járművezetés ittas állapotban vétség elkövetése miatt folyik eljárás a Tapolcai Rendőrkapitányságon. A rendőrök indítványozták a letartóztatását.