Gál István szakácsként fog végezni ebben az évben, de még ennek ellenére sem veti el a tűzoltói hivatást. A 19 éves fiú bevallotta, hogy még mindenre nyitott, melynek az egyik legfőbb oka, hogy szeret emberekkel foglalkozni.

Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

„Szakácsnak tanulok, utána pedig még egy ideig a vendéglátóiparban képzelem el a jövőm, de én azt mondom, hogy mindenki legyen nyitott mindenféle szakmára. Legalábbis én szeretnék mindenbe egy kicsit belekóstolni ” – mesélte István a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ bemutatója után. A fiatal tanuló úgy érzi, hogy fizikailag nagy eséllyel bírná a munkát, de lelkileg nagyon megterhelőnek tartja.

„Kicsit tartok tőle, úgy gondolom, ez nem mindenkinek való. Ez egy olyan szakma, amit nem választanak az emberek, hanem inkább az választja őket. Attól félek csak, hogy lelkileg nem bírnám igazán azt, amit a tűzoltók átélnek egy-egy eset kapcsán. Ilyen például baleseteknél a szétroncsolt testek, illetve a megsérült emberek látványa, amely nagyon megterhelő lehet” – mondta a fiú, aki azért kihangsúlyozta azt is, hogy mi az, ami miatt számára mégis szóba jöhet ez a hivatás.

Szakácsnak tanul a fiatal fiú, de ennek ellenére kipróbálná a tűzoltó hivatást is Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

„Nagyon szeretek segíteni az embereknek, ez pedig maximálisan erről szól. Ez az alappillére ennek az egésznek. Ez egy hivatás. Nyilván, aki benne van ebben, annak élveznie kell és szeretni azt, hogy segít, hiszen itt nincs kivétel. Nincs olyan, hogy valakit nem látunk el, mentünk meg, mert rossz ember” – mondta István, aki egyébként lát hasonlóságot a tűzoltók és a szakácsok munkája között. Úgy érzi, hogy a szakácsok munkájának a lényege is az, hogy jobbá tegyék mások életét.

„Ha úgy készítek el egy ételt, hogy azzal valakinek örömet szerzek, mert látom rajta, hogy ízlik neki, azzal már hozzájárultam ahhoz, hogy jobb legyen a napja, vagyis segítettem neki – fogalmazott István.

Bevetések csábítják Istvánt

Bár a 19 éves fiatalember még nem döntött, hogy szakács vagy tűzoltó lesz belőle, egyvalami nagyon csábítja, hogy ő is egyenruhát öltsön.

„Én olyan típusú ember vagyok, akit ha bedobnak a mélyvízbe, akkor még jobban tud teljesíteni. Szükségem van a nyomásra, így véleményem szerint jól tudnék teljesíteni tűzoltóként egy-egy bevetés alkalmával” – mondta István.