Ön támogatja az iskolaőrök jelenlétét az oktatási intézményekben?

Igen, megnyugtató!

Több ismerősöm is tanárként dolgozik, megdöbbentem, amikor arról meséltek, hogy sajnos több diákjuktól is tartaniuk kell. El sem tudom képzelni, milyen lehet így tanítani, megnyugtató, hogy most majd lesz, aki megvédi őket. Arról nem beszélve, hogy a diákok is szörnyen viselkednek egymással, kipécézik a gyengébbet, és az eleinte csak ártalmatlannak tűnő piszkálódás gyakran erőszakba torkollik – mesélte a 34 éves Judit.

Nem, felháborító!

Az erőszak erőszakot szül, a megfélemlítés nem vezet sehova. Szerintem felháborító ez az egész, az iskolaőrök helyett inkább több iskolapszichológus kellene. Többet kellene foglalkozni a gyerekek lelkével, hogy vajon miért agresszív, erőszakos. A probléma gyökerét kellene megszüntetni, mert ez így, ilyen formában nem megoldás. A gumibotnak és a bilincsnek nem az iskolában van a helye! – mondta lapunknak felháborodva Kálmán.

Elképesztő esetek

Késsel támadt

Egy győri diák tavaly december 5-én fizikaórán kapott dührohamot, miután hármas osztályzatot kapott. H. András kikéreckedett a tanári asztalhoz azzal az indokkal, hogy a füzetében szeretne mutatni valamit. Ezt követően az 51 éves tanára mögé állt, és zsebkésével hátba szúrta. Miután B.-né N. Mónika a földre került, a fiatalkorú fölé guggolva többször megpróbálta megszúrni. Végül a tanuló csak akkor hagyta abba a támadást, miután egyik osztálytársa kivette a kezéből a fegyvert.

Bilincsben vitték el a győri diákot. Forrás: Kisalföld

Ketten egyszerre bántották

Februárban egy Mezőtúri iskolában két agresszív kamaszfiú papírral ütötte és ököllel fenyegette a tanárnőjét. Legtöbbször a fejére céloztak, miközben hangosan nevettek és kiabáltak. A megalázó esetet társaik videóra vették.

Mezőtúron sem kímélték a tanárnőt. Forrás: mtva

Székkel fenyegette

Idén júniusban szintén tanárára támadt egy diák Hajdúhadházon. A 15 éves diák megrugdosta, és székkel fenyegette az oktatót, pusztán azért, mert rászólt, hogy a vizsgán ne használja a mobiltelefonját.

Közel 500 intézményben van iskolaőr

Szeptembertől országszerte mintegy 491 állami fenntartású köznevelési és szakképzési intézménybe kerültek iskolaőrök. Az intézményi kör a későbbiekben változhat, előfordulhat, hogy egy intézményben egy idő után okafogyottá válik az iskolaőr jelenléte, míg más iskola – amennyiben kéri – bekerülhet az iskolaőrség által érintett intézményi körbe.

Az iskolaőr…

    • részt vesz egy háromhetes tanfolyamon, ahol rendészeti, valamint pszichológiai és pedagógiai felkészítést kap
    • tanítási időben köteles az épületben tartózkodni
    • feladata, hogy fenntartsa a rendet, megakadályozza a konfliktusokat és az erőszakos cselekményeket
    • igény szerint kérhet rendőri erősítést
    • együttműködik az iskolapszichológussal, szociális segítővel, hiszen a legfontosabb a megelőzés.

Forrás: police.hu

A program célja

“Egy célja van a programnak, felszámolni az iskolai erőszak minden formáját, ezeknek nincs helyük az intézményekben. A tanárok és a diákok tanítani és tanulni járnak az iskolába, ehhez biztosítanunk kell számukra a megfelelő feltételeket. Bízunk benne, hogy az őrség munkája eredményes lesz, és véget vethetünk a bántalmazásnak, amit tanárként jómagam is tapasztaltam már a diákok között” – mondta korábban Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Maruzsa Zoltán. Forrás:MTI

Magánintézményekben is lehetnek iskolaőrök

Szeptember elsejétől 423 állami fenntartású iskolában és szakképző intézményben kezdték meg munkájukat az iskolaőrök. Az intézményi kör a későbbiekben változhat, előfordulhat, hogy egy intézményben egy idő után okafogyottá válik az iskolaőr jelenléte, míg más iskola – amennyiben kéri – bekerülhet az iskolaőrség által érintett intézményi körbe. Az iskolaőrökkel kapcsolatos sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy már magánintézmények is érdeklődtek a program iránt.

[most_read_articles]