A Civilút Alapítvány Odaadó programja, a www.odaado.hu az online térben segíti az időseket. Az alapítvány weboldalán megbízható hírekkel, ismeretterjesztő Tudástár rovattal és online szolgáltatói „piactérrel” várják a szenior korosztályt. Az innovatív és szemléletformáló internetes oldal összeköti az időseket és a magukat megbízhatónak, odaadónak valló vállalkozásokat, szolgáltatókat, intézményeket. Ebből épül ki az Odaadó közösség.

Trokán Péter az Odadó nagykövete (Fotó: odaado.hu)

A gondoskodás az életünk alapvető része, az odaadás ösztönző erő. Szüleink, nagyszüleink odaadással gondoskodtak rólunk, formálták világunkat, hozzáadtak emberségünkhöz. Amikor törődéssel, segítő szándékkal fordulunk az idősebb generáció felé, akkor visszaadunk valamit abból, amit tőlük kaptunk. Közben pedig példát mutatunk gyermekeinknek, unokáinknak, amelyet ők fognak majd visszaadni nekünk – mondta Trokán Péter színművész, az Odaadó nagykövete.

A weboldal működése egyszerű: az ingyenes regisztráció után a vállalkozók, intézmények, civil szervezetek létrehozzák saját profiljukat, bemutatva az általuk kínált szolgáltatásokat. A felhasználók, azaz az idősebb emberek pedig ezen profilok alapján tudják megkeresni a számukra megfelelő vállalkozót, szolgáltatót.

Az oldalon az idősek értékelhetik a vállalkozásokat és a szolgáltatások minőségét (Fotó: Shutterstock)

A szolgáltatás megrendelése/igénybe vétele nem az Odaadó portálon keresztül valósul meg, az oldal a szolgáltatók megtalálásában és a kapcsolatfelvételben nyújt segítséget. A portál hitelességét az az értékelőrendszer is erősíti, amelyen keresztül a felhasználók személyesen értékelik a szolgáltatások megbízhatóságát, színvonalát és ár-érték arányát. Ezzel segítik a többi felhasználó döntését a legjobb szolgáltató kiválasztásához. Az értékelőrendszer a szolgáltató számára is fontos visszajelzés.

– Nemzetközi példák és az előzetes kutatások is azt mutatják, hogy egyre nagyobb az érdeklődés az időseket támogató online szolgáltatások iránt, hiszen a szenior korosztály aránya és társadalmi, gazdasági jelentősége egyre nő. Az Odaadó programunk célja, hogy a megváltozott igényekhez igazodva nyújtsunk segítséget az idősebbeknek és azon családoknak is, akik távol élnek a szülőktől, de gondoskodni szeretnének róluk – mondta Ruttkay Réka, a
Civilút Alapítvány kuratóriumi elnöke.