A Ripost készített egy felmérést, amiből kiderült, hogy a magyaroknak kis híján a fele döntött úgy, ebben az évben beadatja magának az influenza elleni védőoltást. Ez érthető is, hiszen a koronavírusnak és az influenzának eléggé hasonló tünetei vannak, ami sokkal nehezebbé teszi a valós betegség felismerését.

Szlávik János korábban a Kossuth Rádióban elmondta, közeledik az influenzajárvány időszaka, és ez ugyanazt a kört, vagyis az időseket, a krónikus betegeket és a műtéten átesett embereket veszélyezteti, mint a koronavírus. Ugyanakkor az influenza ellen van oltás, ezért most fontos megszólítani azokat is, akik nem szokták beoltatni magukat, de a rizikócsoportba tartoznak – emelte ki.

A szakember hangsúlyozta, az oltás az orvosoknak is sokat segíthet, hiszen ha kizárhatják az influenzát a tünetek vizsgálatánál, akkor gyorsabban állapíthatják meg betegség valódi okát.

A Ripost a honlapján tette fel a kérdést, miszerint: Ön beadatja idén az influenza elleni védőoltást?

Az eredmény szerint az olvasóknak majdnem a fele kér élni fog a lehetőséggel.

Egy nap alatt mintegy félezren válaszoltak és 42 százalékuk határozottan kér az oltóanyagból. Vagyis sokan vannak, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy védjék az egészségüket és minél felkészültebben várják az őszi-téli influenzaszezont – és legalább ugyanennyien, akik fütyülnek a járványra.

A válaszadóknak majdnem a fele kér védőoltást. Fotó: Ripost

Dr. Bakos Attila háziorvos a Ripostnak elmondta: bár csak októberre várható az influenza elleni védőoltás, ő már készül annak beadására.

„Úgy tervezem, hogy fix napokat jelölök majd ki, amikor csak azokat a pácienseket fogadom, akik védőoltást kérnek. Tízpercenként, előre megbeszélt időpont szerint léphetnek a rendelőbe” – mondta el a lapnak. Idén mindenképpen ajánlom az influenza elleni védőoltás beadatását. Egyrészt így valamivel könnyebb kiszűrni, hogy valaki influenzás lett-e vagy a koronavírust kapta el, másrészt egy influenza miatt legyengült immunrendszerű beteg sokkal érzékenyebb a koronavírussal szemben is. Ráadásul, bár nincs elég információnk, elképzelhető, hogy a két betegség együttesen nagyon komoly problémát okoz egy erősebb szervezetben is” – figyelmeztetett a háziorvos.

Mint az ismert, hazánkban is egyre több a fertőzöttek száma.

Szerdáig 411 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 9715 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt két idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 628 fő, 3984-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 5103 fő. Az aktív fertőzöttek 44%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 221 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.