A két betegségnek sok tünete nagyon hasonló, néhány dologban tér csak el a kettő. A koronavírusnak ráadásul elég kevés jellemző tünete van, amit mindenki ki szokott emelni, az a szag és ízérzék elvesztése, valamint az intenzív fáradékonyság. Ezeket szinte az összes tünettel rendelkező fertőzöttnél jelen voltak. Ha bárki észleli magán ezen tünetegyüttesek azonnal jelezzék telefonon a háziorvosuknak, mert erős a gyanús, hogy elkapták a fertőzést – mondta dr. Bense Tamás orvos.

A két vírusnak hasonlóak a tünetei (Fotó: Metropol)

A fentieken kívül, a koronavírus egyéb tünetei lehetnek:

  • bőrkiütés
  • foltok a bőrön
  • kötőhártya-gyulladás
  • ingerlékenység
  • súlyosabb eseteknél tüdőgyulladás

A gyerekekre is vigyázni kell

A gyerekeknél legfeljebb egy kis orrfolyás, levertség, étvágytalanság jelentkezik. A legjellemzőbb tünetük a hasmenés, de a többségük tünetmentesen esik át a fertőzésen. Ugyanakkor nekik is vigyázniuk kell, hiszen könnyen átadhatják a fertőzést az időseknek, akik a járvány szempontjából a legveszélyeztetettebb korosztályba tartoznak – részletezte dr. Bense Tamás.

Mindenki számára ingyenes idén a védőoltás (Fotó: Shutterstock)

Ingyenes az influenza elleni védőoltás

Idén mindenki ingyenesen hozzájuthat az influenza elleni védőoltáshoz. Nagyjából 1,3 millió influenza ellen vakcina áll rendelkezésre, melyek beadása október közepén kezdődnek meg a rendelőkben. A háziorvos szerint különösen fontos, hogy idén beoltassuk magunkat, hiszen nem tudni, hogy a két vírus találkozása mit okozhat.

– Az ősz beköszöntével közeleg az influenzaszezon, ami miatt dupla veszélyben vagyunk. Az influenza által legyengített szervezet sokkal könnyebb elkapja a koronavírust, ezért mindenkinek javaslom az influenza elleni védőoltást – mondta korábban lapunknak dr. Bense Tamás.

Egyeztetni kell a háziorvossal

– A védőoltás beadatására a háziorvossal történt időpontegyeztetés után lesz lehetőség. Ez azért lehet nagyon hasznos, mert a két betegség hasonló tünetekkel zajlik. Sajnos egy olyan időszak előtt állunk, ami a szezonális influenza időszaka is, miközben zajlik egy koronavírus-járvány – hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tiszti főorvos. Az egészségügyi ellátórendszernek is segítenek azok, akik beoltatják magukat, de saját maguknak is: kevésbé valószínű, hogy influenzások lesznek.

Nagyobb hangsúlyt kap az influenzaoltás

A koronavírus-járvány idején nagyobb hangsúlyt kap az influenzaoltás, mert így legalább az egyik betegség ellen védeni lehet a veszélyeztetetteket – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa, Szlávik János. Elmondta, közeledik az influenzajárvány időszaka, és ez ugyanazt a kört, vagyis az időseket, a krónikus betegeket és a műtéten átesett embereket veszélyezteti, mint a koronavírus. Az influenza ellen van oltás, ezért most fontos megszólítani azokat is, akik nem szokták beoltatni magukat, de a rizikócsoportba tartoznak – emelte ki.

Így erősíthetjük az immunrendszerünket:

  • szedjünk sok D és C-vitamint
  • kerüljük a stresszt
  • mindennap mozogjunk
  • legyünk minél többet a friss levegőn