Dr. Adrian Burrowes a Közép-Floridai Egyetem kutatója szerint tavaly a influenzajárvány elmaradását annak köszönhettük, hogy a Covid ellen védekezve a másik betegség is távol maradt tőlünk. Azonban pont emiatt a vírussal szemben most gyengébb a védettségünk.

Sajnos van rá esély, hogy egyszerre kapjuk el a két betegséget, mivel tavaly ebben az időszakban még mindenki maszkot hordott, és próbált a távolságtartásra odafigyelni. Azonban idén már az oltások nyújtotta biztonságérzet miatt az emberek kevésbé tartják be a szabályokat” – nyilatkozta a szakember.

Nagy esély van arra, hogy egyszerre kapjuk el az influenzát és a koronavírust is (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Ha mindkét betegség egyidejűleg támadná meg az emberi testet, akkor többszörösére nőne a szervi károsodás kockázata” – mondta el dr. Michael Matthay, a Kaliforniai Egyetem kutatója. „Ártalmasabb lehet a tüdőre, és nagyobb légzési elégtelenséget okozhat. Emellett mindkét megbetegedés szövődményeként felléphet szeptikus sokk, szívizomgyulladás, illetve agyvelő- és agyhártyagyulladás. A szakértők szerint a legnagyobb probléma az, hogy ha az egyik betegséget elkapják az emberek, az legyengíti az immunrendszerüket, és így könnyebben megfertőződhetnek a másikkal. Magyarországon jelenleg mindkét betegség ellen van elegendő oltóanyag.”