Fináncz Imre valóságos hőssé vált az ötéves kisfia, Maximilián szemében. Sok időt töltenek együtt, az apa pedig igyekszik a világból minél többet megmutatni a gyermekének. Kedd délben azonban egy nem tervezett közös élményben volt részük – írja a Bors.

Fotó: Bors

Székesfehérvárról készültem vonattal hazavinni a fiamat az édesanyjához, de még betértünk élelmet venni egy Sparba. Bemondták, hogy ha van orvos a vásárlók között, siessen a tejosztályra. Akkor még tovább sétáltunk, de nem sokkal később ismét hallatszott a hangszóróból, hogy a helyzet komoly, azonnali segítségre van szükség. Nem szerettem volna, hogy Maxika egy földön fekvő embert lásson, de aztán eszembe jutott, hogy a fiam már nagy, és nem óvhatom meg minden rossztól – mondta a Borsnak Imre. Hamarosan a tejpulthoz értek, ahol egy dolgozótól megtudták, a férfi nem vesz levegőt.

Megmondtam, ebben az esetben nem oldalfekvésben kell a beteget tartani. Megfordítottam és ellenőriztem a légzését. Nem volt mellkasi mozgása, ezért kinyújtott, összekulcsolt kézzel megkezdtem a kompressziót – emlékezett vissza az egyébként biztonsági őrként dolgozó férfi.

Fotó: Bors

Imre a művelet közben kihangosított telefonon beszélt a mentősökkel.

A férfi az oxigénhiánytól már kékülni kezdett, tehát tulajdonképpen nem volt benne élet. A mellkaskompresszió hatására viszont hirtelen fellélegzett. Ezek már jó jelnek bizonyultak. Egy másik vásárló kitapintotta, hogy a férfinak már van pulzusa, de megmondtam: ilyen állapotban ez nem jelent semmit, hiszen ez csak a masszázs hatása. Végül megérkeztek a mentősök, akik stabilizálták az állapotát és kórházba szállították. Később betelefonáltam a kórházba, de csak annyit árulhattak el, hogy nekem köszönhe­tően az úr jobban van – mesélte Imre a Borsnak.

Fináncz az elsősegélynyújtást a katonaságnál tanulta, a szabadidejében pedig polgárőrként tevékenykedik Csókakőn. A szervezet most felterjeszti őt az életmentő érdemrendre, de nem ez számára a legnagyobb elismerés.

A kisfiam azt mondta, hogy nagyon büszke rám. Az emberekre viszont nem lehetek büszke, sajnos egy vásárló majdnem félrelökött a pult mellől, és közölte, őt nem érdekli mit csinálok éppen, azonnal tejet szeretne vásárolni.

Fotó: Bors