– Sokat elmond egy országról, hogy mennyire tiszteli múltját, ápolja hagyományait – igaz ez az épített örökség megóvására is – írja Szentkirályi Alexandra a kormányszóvivő a Facebook-oldalán, ahol a Budai Várról tett közzé egy lélegzetelállító videót. Mint írta, a terület az elmúlt években bámulatos változásokon ment keresztül. – A munkának még nincs vége, a Nemzeti Hauszmann Programban megújulnak a Budai Vár közterületei, parkjai és szimbolikus épületei is – tette hozzá.

Ami már megújult:

  • A Budai Vár Főőrség és a Stöckl-lépcső
  • A Csikós udvarban álló Lovarda
  • Mátyás kútja

Főőrség: A semmiből épült újjá

A Főőrség épületének egyik különlegessége, hogy a Hunyadi udvar felől egyemeletesnek tűnik, a Csikós udvar irányából azonban látszik, hogy valójában négyszintes, hiszen az egykori várfal vonalára épült. Az eredeti épület 1971-ig állt, akkor bontották el a Stöckl-lépcsővel együtt, noha mindkettő helyreállítható lett volna a második világháborús sérülések után. Az újjáépítésnél cél volt, hogy kívülről tökéletesen hasonlítson az eredeti, 1903-ban átadott épületre. Belső tereinél azonban a mai kor elvárásainak kellett megfeleljen, így étterem és kiállítótér is helyet kapott benne.

Ilyen volt:

Fotó: Fortepan

Ilyen lett:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Vigyáztak a Stöckl-lépcső köveire

Szintén újjáépült a Stöckl-lépcső, amelyet a Főőrséggel együtt 1971-ben bontottak le. De szerencsére Havassy Pál építész-tervező – aki az akkori bontásért felelős volt – utasításba adta, hogy a kikerülő kövekkel óvatosan bánjanak, hogy azok újra beépíthetőek legyenek.

Ilyen volt:

Fotó: Fortepan

Ilyen lett:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Lovarda: Lovasiskola helyett rendezvényközpont

A Csikós udvarban álló Lovarda teljesen újjáépült, a második világháborúban ugyanis súlyosan megsérült, majd 1950-ben lebontották. A most újjáépített lovarda multifunkcionális rendezvénytérként működik majd. A beruházás egyik különlegessége, hogy a teljes rekonstrukció érdekében olyan alapanyagokat is használtak a szakemberek, miket legalább száz éve nem alkalmaz már az építőipar. Az istállórészt modern konyhává alakították, de megtartották annak jellegzetességeit és formavilágát. Mivel a régi tervezési dokumentum hiánytalanul megmaradt, így a Lovarda belső tereiben egy az egyben az eredeti anyagok, színek és motívumok köszönnek vissza. Bár a Lovarda elkészült, csak jövőre adják át a nagyközönségnek a Csikós udvar tereprendezése és akadálymentesítése miatt.

Ilyen volt:

Fotó: Fortepan

Ilyen lett:

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Mátyás kútja új színeket kapott

Mátyás kútját Stróbl Alajos szobrász készítette, a mai helyén 1904 óta áll. A szoborcsoport Mátyás királyt és kíséretét ábrázolja, akik vadászat közben egy forrásnál megpihennek. A szökőkút a második világháborúban komoly sérüléseket szenvedett, ezeket később csak részben javították meg. A szeptemberben felújított és átadott szoborcsoport rekonstrukciója 8 hónapon át tartott. Ez idő alatt megtisztították és kijavították a szobrok felületi sérüléseit, és felújították a kút szerkezetét is, ami új díszkivilágítást is kapott. A Mátyás kútja így eddig nem látott színekben pompázik esténként.

Ilyen volt:

Fotó: Fortepan/Kurutz Márton

Ilyen lett:

Fotó: MTI/Kovács Tamás