Miközben a járvány harmadik hullámát éljük át és egyre több a fertőzöttek száma, sajnos szembesülnünk kell azzal is, hogy a gyermekek szervezetében is okozhat utólag súlyos szövődményeket a koronavírus.

Bár a gyerekek szervezetét a koronavírus-fertőzés nem veszélyezteti komolyabban, a betegség következményeként kialakulhat a testükben sokszervi gyulladás. Ezt a szövődményt az angol nevének rövidítéseként MIS-C-nek is szokták nevezni – írja a szeretlekmagyarország.hu.

„40 betegünk volt eddig, jórészük már meggyógyult és otthon van, de jelenleg is több gyermek van intenzív és belgyógyászati osztályon. 60 százalékukat kezeltük az intenzíven nagyon súlyos és életveszélyes tünetekkel„ – nyilatkozta dr. Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet (HOGYI) főigazgató főorvosa.

„A koronavírus-fertőzés utáni sokszervi gyulladással szinte minden nap érkezik beteg. Az ország egész területéről azonnal fogadjuk a gyermekeket” – tájékoztatta az oldalt dr. Fekete Ferenc, a HOGYI orvosigazgatója.

Az orvos szerint a koronavírus fertőzés lefolyása után 2-4 héttel jelentkezik a gyermekeknél a MIS-C.

dr. Fekete Ferenc elmondta, milyen tünetekre érdemes figyelni a gyerekeknél:

  • vezető tünet a több napja tartó magas láz
  • sebészeti kórképet utánzó erős hasi fájdalom
  • hányás és hasmenés
  • gyakoriak a bőrtünetek
  • kétoldali kötőhártya gyulladás
  • szemvörösödés

„A betegek többségénél jelen van a szív érintettsége, ami okozhat ritmuszavart vagy szívizomgyulladást, ami később a szív súlyos működészavarát okozhatja„ – fejtette ki a tudnivalókat az orvosigazgató a lapnak.

Életveszélyes állapotban sokan voltak, de senki nem halt meg – olvasható a lapban.

A súlyosabb betegség megelőzése érdekében fontos, hogy az orvosok mellett a szülők is tisztában legyenek a tünetekkel és időben jelezzék a gyermekorvosuknak, hogyha csemetéjükön ezeket tapasztalnák.