Mint arról korábban beszámoltunk, zajlanak a célzott tesztelések az országban, így az egészségügyi, a szociális, a bölcsődei, az óvodai dolgozók és a pedagógusok gyorstesztelése is, erről most fotók is érkeztek.

MTI/Krizsán Csaba

Az intézmények célzott csoportos tesztelésének célja a koronavírus terjedésének lassítása, és az, hogy teljesebb képet adjon a dolgozók közötti fertőzöttek arányáról.

MTI/Illyés Tibor

A gyorstesztelésben az orvosi, egészségügyi képzésben részt vevő hallgatók is segítenek kéthetes, fizetett gyakorlat részeként.

MTI/Illyés Tibor

A védekezésbe bevont egyetemisták és felsőoktatási intézmények között a kormány rendelete szerint hallgatói munkaszerződés jön létre, a diákokat munkanapokon napi 5000, hétvégenként napi 7500 forint adómentes díjazás illeti meg, a kormányhivatalok napi étkezésről és szükség esetén szállásról gondoskodnak.

MTI/Vajda János

A hallgatókat a minták levételére és értékelésére oktatófilmmel készíti fel az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A kéthetes gyakorlaton szerzett tapasztalatokat kreditként beszámítják, a védekezésben való részvételük nem érintheti hátrányosan tanulmányi előmenetelüket. Az érintett diákokat csütörtökön az ITM a Neptun rendszeren keresztül értesítette.

16 691 helyszínen mintegy 370 ezer ember szűrését végzik el antigén gyorstesztekkel. A bölcsődékben 1742, az óvodákban 4381, az iskolákban 8694 feladatellátási helyszínen zajlik majd le a tesztelés.

MTI/Krizsán Csaba

A részvétel önkéntes, ám az intézmények dolgozói rengeteget segíthetnek maguknak és a környezetüknek azzal, hogy alávetik magukat a tesztelésnek.

Abban az iskolában nem tartanak a szűrést, ahol a járvány miatt digitális tanrendre tértek át, vagy zárva van az intézmény.

A szűrésen átesett dolgozó az esetleges pozitív eredményről köteles értesíteni a háziorvosát, és házi karanténba kell vonulnia.