Orbán Viktor miniszterelnök kedden újabb kormányzati intézkedéseket jelentett be. Bezárnak többek között a szórakozóhelyek, valamint éjfél és reggel 5 óra között kijárási korlátozás lép életbe. A legújabb intézkedések nem érintik az éttermeket, bárokat és kocsmákat – ugyanúgy 11-kor be kell zárniuk, mint eddig, és a vendégeknek továbbra is maszkot kell hordaniuk, amikor felállnak az asztaltól. De a kormányfő kijelentette: mindenhol fokozottabban ellenőrzik majd a hatóságok, hogy betartják-e a szükséges óvintézkedéseket. Szabálysértés esetén pedig pénzbírsággal vagy azonnali bezárással is büntethetik az üzleteket, vendéglátóhelyeket.

A vendéglátó helyeken csak étel vagy ital fogyasztása közben lehet levenni a maszkot (Fotó: Shutterstock)

„Szerencsés vagyok, hogy még működhetnek az éttermek és van munkám”

Péter az egyik V. kerületi étterem pincére. Őket már a vezetőség figyelmeztette, hogy még szigorúbban tartassák be a szabályokat a vendégekkel. – Szerencsés vagyok, hogy még működhetnek az éttermek és van munkám. Szeretném, ha ez így is maradna, ezért még jobban odafigyelek, hogy mind a vendégek, mind mi betartsuk az összes szabályt. A vezetőségtől engedély kaptunk arra, hogy ha egy vendéget egynél többször figyelmeztetnünk kell emiatt, azt távozásra szólítjuk fel – mondta a vendéglátós.

„Muszáj még jobban odafigyelnünk”

– Mivel a szórakozóhelyek bezártak, számítok arra, hogy többen fognak ellátogatni hozzánk, ezért muszáj lesz még jobban odafigyelnünk a szabályokra. Hétvégére plusz embert hívtam be, és felváltva egyvalaki mindig az asztalok között fog járkálni, hogy ellenőrizze, mindenki betartja a szabályokat – mesélte Kata, a belváros egyik sörözőjének vezetője.

Az éttermekre és kocsmákra vonatkozó szabályok

  • A személyzetnek kötelező a maszk viselése
  • A vendégeknek is kötelező a maszk viselése, amit csak a helyükön étel vagy ital fogyasztása közben vehetnek le
  • A vendéglátóegységeknek kötelező szappant és fertőtlenítőket kihelyezni a vendégek számára
  • Minden bárnak, kocsmának és étteremnek 23 és reggel 6 óra között zárva kell lennie
  • Rendszeresen fertőtleníteni kell a helyiségeket